09:52 01.07.2021

Автор КІРА РУДИК

Що не так з законопроектом 5600?

3 хв читати
Що не так з законопроектом 5600?

Кіра Рудик, Голова партії "Голос"

 

Президент та Уряд постійно повторюють дві мантри. Про боротьбу з олігархами. Та про кінець епохи бідності. Обидві цілі досягаються складними, але зрозумілими кроками:

  1. рівні податкові правила без пільг для великого бізнесу;
  2. працююче антимонопольне законодавство; 
  3. реальна судова реформа. 

Але замість цього ми отримали лицемірний законопроект 5600, що “роздягає” не олігархів, а середній клас, по якому і так вдарили пандемія та економічна криза. 

Монобільшість у Верховній Раді запевняє нас, що він б'є по статкам олігархів. Але це лише політичне прикриття.  Більшість норм цього законопроекту - проти середнього класу, проти малого бізнесу, проти того, щоб українці ставали заможнішими.

Деякі норми закону взагалі переступають межі здорового глузду. Наприклад:  

  1. Хочете придбати квартиру, на яку збирали роками? Заплатіть ПДВ по повній. Мінімум на 20% зростуть ціни на нерухомість - і податок заплатять покупці, а не забудовник.
  2. Купуєте зелень та огірки у бабусі на ринку? Заплатите більше. 5600 передбачає оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції на землі понад 0,5 га. Це - великий город у селі чи мікроферма біля Києва. Без власної техніки та мільйонних капіталів. Такий от подарунок і виробнику, і споживачу.
  3. Для фермерів буде ще один подарунок: встановлять мінімальний податок із сільськогосподарської землі площею більше 0.5га. Ще додаткові навантаження на дрібного фермера без урахування якості землі чи податкової політики громади. 
  4. Директорам малих та середніх підприємств хочуть ввести заборону  виїздити за кордон, якщо податкова нараховує податковий борг його підприємству. При тому, що існують тисячі випадків, коли підприємствам нараховують фіктивний податковий борг. Ще один інструмент для шантажу бізнесу. 
  5. Буде заблоковано можливість оскаржувати штрафи та санкції у суді до того, як ти їх сплатив. Тобто тебе податкова може визнати винним у порушенні податкового законодавства. Нараховує штраф. Звітує про виконання плану, а ти потім оскаржуй собі у суді, скільки хочеш. Але спершу - допоможи виконати “план” зі штрафів. 

І це ще не все. Таких норм там ще десятки. “Голос” категорично проти таких драконівських дій Уряду та більшості в Раді. Ми зареєстрували альтернативний законопроект 5600-1, який містить в собі три прості кроки:

  1. Він гарантує рівні податкові правила для всіх.
  2. Скасування податкових пільг для олігархічного бізнесу та монополій.
  3. Підвищення ставок ренти на видобуток корисних копалин та екологічного податку. 

Плюс ніяких норм проти малого бізнесу та середнього класу в цілому.

Наш законопроект реально направлено проти олігархічного впливу і дасть достатньо грошей для бюджету. І не треба обкладати податками бабусю, що торгує овочами чи родину, що збирала на квартиру 5 років.

А якщо уряду та більшості цікаво, де взяти гроші на  підвищення зарплат, пенсій чи на “Велике будівництво”, у нас є два рецепти:

  1. Контрольовані олігархами та некомпетентними урядовцями держпідприємства приносять збиток 73 мільярди гривень на рік. І хто платить за цей збиток? Платники податків. Усі разом. Підприємці. Фермери. Шахтарі. Лікарі. ІТішнік. Будь хто, хто відраховує гроші до державного бюджету. Проведіть реальну реформу корпоративного управління і заробляйте там,  де зараз держава втрачає. 
  2. Не треба списувати борги облгазам, і коштами платників податків сплачувати одному з олігархів за лояльність. 

Лише ці два кроки - і грошей вистачить без додаткових податків для людей. І без 5600. 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАДИМ ІВЧЕНКО

Від американських складів до українських заводів: новий етап виробництва озброєння в Україні

СЕРГІЙ КОЗИР

Про відновлення країни треба думати вже зараз

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА