14:51 07.09.2021

Автор ОЛЕКСАНДР КУЧЕРЕНКО

Перетікання податкових кадрів

3 хв читати
Перетікання податкових кадрів

Олександр Кучеренко, засновник і голова аналітичного центру "Рада інституційних реформ"

 

 

Отже, як ми і прогнозували, головою Бюро економічної безпеки (БЕБ) призначено колишнього очільника ДФС Вадима Мельника. Згідно його заяв, набір працівників у новостворену інституцію почнеться по вертикалі – до кінця вересня у БЕБ має бути 30% штатної чисельності персоналу. Беручи до уваги більш ніж привабливі умови праці у новоствореному відомстві, вже зараз є значна конкуренція на посади як детективів, так і аналітиків. При чому часто бажають стати ними саме податківці, замінити яких у разі їхнього працевлаштування в БЕБ просто ніким.

Дійсно, чимало кандидатів до БЕБ є діючими співробітниками податкових структур. І якщо наявність кандидатів з податкової міліції, ДФС, є наслідком скорої ліквідації цього органу, то велика частка кандидатів з ДПС має дещо інші причини. Річ у тому, що ДПС як роботодавець, не витримує жодної конкуренції з БЕБ.

Рада інституційних реформ раніше неодноразово наголошувала, що при створенні нових контролюючих та правоохоронних органів (БЕБ, НАБУ, НАЗК, ДБР тощо) державою допущено значний дисбаланс між ними та існуючими відомствами, в першу чергу в частині матеріального забезпечення.

Податкова є яскравим і показовим прикладом такого підходу. Наразі ми маємо держорган який не в змозі забезпечити своїх працівників ані достойною зарплатнею, що не дотягує навіть до середнього рівня, ані прийнятними соціальними гарантіями. В той же час, рівень відповідальності працівника ДПС важко переоцінити, адже податкова – головний об’єкт  моніторингу та контролю з боку як вищезгаданих новостворених відомств, так і наявних (накшталт прокуратури). Водночас, середня зарплатня аналітика БЕБ буде приблизно в 3 рази перевищувати зарплатню інспектора в ДПС!

Саме тому, багато податківців і бажають перекваліфікуватись в аналітиків БЕу. Необхідно зазначити, що для самого БЕБ вказана ситуація є беззаперечним позитивом, адже високий рівень зарплатні дозволить залучити висококваліфікованих, а головне досвідчених фахівців, яких чимало серед працівників ДПС.

Для ДПС же вказана ситуація може призвести до кадрового голоду вже у найближчий час. Пам’ятаєте, що свого часу було багато нарікань на дилетантство та непрофесійність нової поліції, оскільки набирались люди без досвіду, а головнимкритерієм була наявність мотивації? Втім сфера оподаткування є дещо складнішою. Одночасно замінити досвідчених податківців на молодих спеціалістів після ВНЗ – неможливо.

Не найважливіший чинник, але все ж вагомий – постійні структурні зміни. Податкова є абсолютним рекордсменом України за числом реорганізацій: ДПІ, ДПС, Міндоходів, ДФС, знов ДПС. Податківці вже самі заплутались у власних назвах.

Отже, в обличчі ДПС ми маємо державний орган, що реорганізується раз на три-чотири роки, пропонує зарплату нижче середнього рівня, не надає прийнятних соціальних гарантій, має високу відповідальність, а тому є об’єктом безперестанного нагляду з боку кількох правоохоронних органів.

Не надто доброю та мотивуючою буде ситуація, коли податківець із зарплатнею у 10-12 тис. грн. приймає рішення про стягнення із підприємства у бюджет десятків мільйонів гривень. А наглядатиме за цим податківцем працівник НАБУ/ДБР/БЕБ, із зарплатнею у 60 тис. грн.

Тому багатьом податківцям і набридла роль об’єкта постійного контролю з боку правоохоронних органів – вони самі не проти стати суб’єктами такого контролю.

Урядом безліч разів акцентувалась увага на значному корупційному ризику в податковій. Однак, замість того щоб знизити такі ризики шляхом суттєвого збільшення матеріального забезпечення податкової, уряд вирішив піти шляхом створення безлічі контролюючих органів, що стоять над податковою – і вже їм надати гідне матеріальне забезпечення.

Вищевказаний підхід, разом із постійними реорганізаціями, може призвести до того, що БЕБ, НАБУ, НАЗК, ДБР тощо не матимуть, кого контролювати, адже податківці просто самі вступлять до лав тих самих відомств. Такої ситуації можна і потрібно уникнути.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА