12:14 29.09.2021

Автор ІГОР КЛИМЕНКО

Чи накриє країну хвиля підробленої COVID-документації?

4 хв читати

Ігор Клименко, Голова Національної поліції України

 

 

Україна на порозі чергового локдауну. Він обов’язково трапиться, якщо населення не вийде з режиму "релакс" та не почне вакцинуватися і серйозніше ставитися до обмежувальних заходів. Керівництво Міністерства охорони здоров’я вже заявило, що певні привілеї під час можливого локдауну матимуть вакциновані громадяни. А там, де є привілеї, з’являються і зловживання. В цьому конкретному випадку ми говоримо про підроблення COVID-тестів та сертифікатів вакцинації.

Яка відповідальність очікує тих, хто підробляє COVID-документацію?

Так, почнемо відразу із головного. Бо це те, що завжди цікавить всіх найбільше. Вагоме слово в цьому процесі каже Кримінальний кодекс. Бо вміщує він немалий перелік статей, під які підпадають дії і людини, яка виготовляє та продає підроблені документи, так і того, хто їх використовує потім.

Загалом з початку року поліцією відкрито 350 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. При цьому у 70% зареєстрованих злочинів особам вже повідомлено про підозру.

Варто також зауважити, що 21% всіх проваджень цієї категорії розпочато за матеріалами працівників Служби безпеки України, а 19% – за даними Прикордонної служби України.

Найчастіше все ж таки слідчі кваліфікують такі злочини за ст. 358 ККУ, повна назва якої "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів". Покарання за виготовлення, збут – від штрафу, який може сягати 17 тисяч гривень, і до  5 років позбавлення волі. Якщо ж особа використовує підроблені довідки чи сертифікати, то санкція передбачає покарання від штрафу в розмірі до 850 гривень і до обмеження волі на строк до 2 років. 

І саме за цією статтею зареєстровано 320 з усіх 350 наявних кримінальних проваджень.

Так кваліфікують, коли схема найпростіша – банальне малювання довідок та сертифікатів у програмі фоторедагування. Як правило, свої послуги "фотохудожники" рекламують через Телеграм-канали та оголошення в Інтернеті. Грішать цим і працівники турагенств, які пропонують клієнтам повний пакет для виїзду за кордон.

Минулого тижня на Запоріжжі поліцейські викрили представницю турагенства, яка виготовляла та збувала підроблені ПЛР-тести клієнтам для перетину державного кордону. Вартість однієї довідки складала 500 грн. Медична документація видавалася на бланках з підробленою печаткою однієї з лікарень Запоріжжя та фальшованим підписом завідувача лабораторії.

Однак з часом схеми підроблення COVID-документації набули складніших форм. До безпідставної видачі довідок та сертифікатів долучилися деякі медпрацівники. І, здається, навіть внесення даних  у реєстр та відображення їх у додатку "Дія" вони сприйняли як виклик, намагаючись довести, що гроші можуть перемогти всіх. Але в таких випадках дуже гармонійно працює Кіберполіція разом із Мінцифрою.

Так, тиждень тому у Дніпрі поліцейські викрили двох осіб у внесенні до електронних баз Міністерства охорони здоров’я неправдиві відомості про вакцинацію. Медпрацівниця спільно зі знайомим виготовляли міжнародні сертифікати про вакцинацію від COVID-19 без проходження такої процедури. Свої послуги пропонували у месенджері. За 1500 гривень пропонували сертифікат про вакцинацію без внесення даних особи до бази електронної системи охорони здоров’я. Натомість за 6 000 гривень – сертифікат із внесенням даних до бази МОЗ.

А зустрічаються випадки справді віртуозної майстерності деяких медпрацівників. Як-от на Черкащині.

27 вересня кіберполіція викрила сімейну лікарку, яка за 5 тисяч гривень обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів. Навіщо? Бо з помилками нереально було згенерувати сертифікат у застосунку "Дія". І надалі медпрацівниця видавала паперові COVID-сертифікати, завірені власною печаткою.

Наведені вище схеми зловмисників підпадають під статтю 362 ККУ – "Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї". Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Таких фактів ми поки зареєстрували близько 20.

Хто та як перевірятиме COVID-сертифікати на справжність?

Якщо ж таки повний локдаун трапиться знову, то вакцинованим особам обмежень буде менше. Саме через це багатьом так хочеться мати внутрішній сертифікат вакцинації. І замість того, аби щепитися, вони шукають варіанти, які я описав вище.

Але кожен сертифікат та довідка має QR-код, який підтверджує достовірність медичного документу. І компетентні органи мають право перевіряти їх чинність – це Держпродспоживслужба, органи місцевої влади тощо. І Національна поліція також є в цьому списку, хоча й не визначена відповідальною в цьому процесі.

Спільно з Мінцифрою ми розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських, щоб вони могли швидко та безперебійно перевірити сертифікат з "Дії" або сканувати паперовий його варіант. Приблизно так, як працює зараз перевірка водійських посвідчень. За декілька днів цей процес повністю налагодиться.  

Мене часто запитують, чи можна перемогти підроблення COVID-документації. Звісно, можна. Якщо усунути єдину схему: попит-пропозиція. Допоки будуть ті, хто замовляє та платить гроші, свій бізнес розвиватимуть ті, хто підробляє документи та заробляє на цьому.

Куплений сертифікат вакцинації може допомогти вам без обмежень повечеряти в ресторані. Але він не врятує вас від хвороби і її можливих жахливих наслідків. Подумайте про це.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА