11:31 13.06.2014

Постачання газу з Європи в Україну абсолютно законні й легальні - голова "Нафтогазу"

2 хв читати
Постачання газу з Європи в Україну абсолютно законні й легальні - голова "Нафтогазу"

Постачання природного газу з боку країн Європи в Україну є абсолютно законними, не суперечать контракту з "Газпромом" і відповідають усім європейським правилам і нормам, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Те що ми умовно називаємо реверсом, - це фізичні постачання з країн Європи в Україну", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, легальність і прозорість угод із придбання Україною газу в Європі також підтверджується її контрагентами - великими європейськими компаніями, які не пішли б на порушення норм і правил.

"Це питання також детально вивчали представники Європейської Комісії, і вони дійшли висновку про законність і легальність таких постачань", - додав він.

А.Коболєв також повідомив, що ціна закуповуваного Україною в європейських країнах природного газу значно нижча за пропоновану російським монополістом ціну "зі знижкою" в розмірі $385 за 1 тис. куб. м.

"Цілком зрозуміле занепокоєння "Газпрому" щодо постачань газу з Європи в Україну, оскільки навіть пропонована ними ціна $385 все одно більша, ніж та ціна, за якою "Нафтогаз України" та інші компанії купують на реверсі", - сказав він.

Цей факт, за його словами, свідчить про те, що запропонована російською стороною ціна для України не є ринковою.

А.Коболєв нагадав, що в ціну російського газу для європейських компаній також входить вартість його транзиту через Україну та інші країни. Тому те, що вони продають його "Нафтогазу" за нижчими цінами, ніж пропонує РФ, укотре свідчить про несправедливість підходу в ціноутворенні Москви щодо Києва.

Як повідомлялося, голова "Газпрому" Олексій Міллер укотре засумнівався в законності постачань газу з Польщі й Угорщини в Україну, назвавши їх "напіваферистичними".

Україна з листопада 2012 року розпочала імпорт природного газу через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading (Німеччина). З квітня 2013-го розпочалися постачання природного газу з боку Угорщини.

Крім того, з 1 вересня 2014 року очікується відкриття словацького реверсного коридору потужністю 27 млн куб. м на добу.

Україна у 2013 році імпортувала з Європи (з боку Польщі та Угорщини) 2,132 млрд куб. м природного газу. На адресу "Нафтогазу України" за контрактом з RWE минулого року було поставлено близько 1 млрд куб. м газу. Крім того, в 2013-му постачання газу з Європи також здійснював приватний енергохолдинг "ДТЕК", який імпортував 0,628 млрд куб. м газу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА