11:58 13.06.2014

"Нафтогаз України" звинувачує уряд РФ у відмові від погодженого з ЄС переговорного плану

2 хв читати
"Нафтогаз України" звинувачує уряд РФ у відмові від погодженого з ЄС переговорного плану

Переговори щодо врегулювання спірних питань у постачаннях російського газу в Україну, що проводилися минулого тижня на корпоративному рівні між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром", безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, погодженого на тристоронніх переговорах за участю ЄС, ідеться в повідомленні української компанії в четвер увечері.

"9 червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання урядом РФ експортного мита на природний газ, який ВАТ "Газпром" постачає до України. Ця пропозиція прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній", - заявляє "Нафтогаз".

НАК наголошує, що відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони протягом усього періоду переговорів.

"Отже, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант урегулювання суперечки, тому НАК "Нафтогаз України" заявляє про навмисний зрив домовленостей із ВАТ "Газпром", - констатується в повідомленні.

НАК додає, що російська сторона відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської Комісії.

На думку "Нафтогазу", встановлення ринкової ціни є взаємовигідним рішенням для обох компаній, оскільки дасть змогу НАК "Нафтогаз України" імпортувати значні обсяги російського газу для задоволення потреб широкого кола внутрішніх споживачів, що, у свою чергу, зумовить максимізацію загального прибутку "Газпрому".

"Нафтогаз" докладає всіх зусиль для проведення переговорів з російськими колегами на корпоративному рівні, однак із жалем змушений констатувати, що продовження конструктивного діалогу буде неможливим, якщо російська сторона не змінить своєї позиції щодо одностороннього формування ціни на імпортований в Україну газ", - зазначається в заяві української компанії.

Як повідомлялося, за підсумками чергового раунду тристоронніх газових переговорів Росії, України та Єврокомісії у Брюсселі стало відомо, що Росія пропонує повернутися до $100 знижки, яка діяла з квітня 2010 по грудень 2013 року в рамках так званих харківських угод і оформлена постановою російського уряду про зниження експортних мит, а Україна наполягає на більшому зниженні ціни й закріпленні її безпосередньо в контракті. Дату "Ч", коли обидві сторони мають намір реалізувати свої погрози: Москва - припинити постачання, а Київ - подати позов до Стокгольмського арбітражу, перенесено на 16 червня. Голова "Газпрому" Олексій Міллер у четвер заявив, що четвертого перенесення термінів переведення "Нафтогазу" на передоплату в разі відмови української сторони від погашення боргів не буде, і газ буде відключено о 9:00 за Києвом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА