20:50 12.10.2017

ГПУ виявила масштабну маніпуляцію з цінними паперами на фондовому ринку України

2 хв читати
ГПУ виявила масштабну маніпуляцію з цінними паперами на фондовому ринку України

Представники низки київських підприємств продавали реальному сектору економіки "сміттєві" цінні папери із завищеною вартістю; в результаті чого на фондовому ринку України перебувають в обігу "сміттєві" цінні папери 38 емітентів на загальну суму близько 25 млрд грн.

Як повідомляє в четвер прес-служба Генеральної прокуратури України, посадові особи низки підприємств на території м. Києва, діючи за попередньою змовою, організували незаконну схему, пов'язану з легалізацією грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовують суб'єкти підприємницької діяльності з ознаками фіктивності та здійснюють фінансові операції з коштами, що надійшли за нібито придбані цінні папери, векселі від підприємств реального сектора економіки, які фактично не реалізовувалися, з метою виведення коштів у тіньовий не контрольований державою обіг, і переведення їх у готівку.

"Отримані цінні папери, вартість яких "штучно" завищена в десятки разів, використовуються організаторами злочинної діяльності для їх подальшої легалізації. Зазначені маніпуляції також дозволяють використовувати зазначені цінні папери як інструмент для суб'єктів реального сектора економіки в протиправних схемах з мінімізації податкового навантаження і ухилення від сплати податків ", - сказано в повідомленні.

Таким чином, за інформацією Генпрокуратури, зазначена злочинна група реальному сектору економіки щомісячно реалізує "сміттєвих" цінних паперів на загальну суму понад 1 млрд грн.

"У результаті цієїзлочинної діяльності на фондовому ринку України нині перебувають в обігу "сміттєві" цінні папери 38 емітентів на загальну суму, необґрунтовано завищеною капіталізації, близько 25 млрд грн", - повідомили у відомстві.

Генпрокуратура спільно з Національною поліцією розслідують кримінальну справу за фактами злочинної діяльності з маніпулювання на фондовій біржі, державного регулювання ринку цінних паперів, легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, і фіктивного підприємництва за ознаками кримінальних злочинів передбачених ч.2 ст.221-1, ч .2 ст.209 та ч.2 ст. 205 Кримінального кодексу України.

"Зараз на підставі дозволу слідчого судді в кримінальному провадженні проводяться слідчі дії - обшуки в приміщенні офісів підприємств, задіяних у протиправній схемі з маніпулювання на фондовій біржі і легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, і за місцем проживання осіб, що мають безпосереднє відношення до вчинення вказаних злочинів ", - повідомили в Генпрокуратурі.

Раніше в цей день Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) повідомила, що Генеральна прокуратура проводить обшуки в їхніх помешканнях.

Джерело в Нацкомісії зазначило агентству "Інтерфакс-Україна", що наявна в окремих ЗМІ інформація про нібито зв'язки цього обшуку зі "справою "Мотор Січі" не відповідає дійсності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА