18:47 13.10.2017

Україна подала до СОТ третій позов до Росії

2 хв читати
Україна подала до СОТ третій позов до Росії

 Україна направила вимогу про консультації з Російською Федерацією до Світової організації торгівлі (СОТ) з огляду на численні обмеження імпорту української продукції з російського боку, повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

"Протягом 2013-2015 рр. Росія запровадила низку заходів, спрямованих на обмеження імпорту соків, пива, кондитерської продукції, шпалер походження з України", - повідомило МЕРТ.

На думку української сторони, обмеження імпорту української продукції не відповідає зобов'язанням Росії перед СОТ, а також положенням низки угод, зокрема генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, угоди про спрощення процедур торгівлі, угоди про технічні бар'єри в торгівлі та угоди про застосування санітарних і фітосанітарних заходів, пояснило МЕРТ.

Цього разу активна позиція України в СОТ полягає в тому, що ця справа стане першою в Органі врегулювання суперечок СОТ, в якій оскаржують положення угоди про спрощення процедур торгівлі, зазначають у міністерстві.

Згідно з процедурою, РФ має протягом десяти днів направити відповідь на отриману вимогу. Після підтвердження готовності російської сторони виступити в консультаціях буде погоджено час і місце проведення консультацій.

Як повідомлялося, у Світовій організації торгівлі розглядають чотири спори між Україною та Росією: у двох Україна виступає позивачем, а ще у двох - відповідачем.

В одному з українських позовів йдеться про залізничне сполучення і вагони: в цій справі українська сторона просунулася якнайдалі, рішення у ній очікується у квітні 2018 року.

Другий позов України стосується заборони транзиту - ця справа також рухається повільно.

Серед позовів до СОТ, які подала Росія проти України, перша справа про антидемпінгові заходи щодо імпорту нітрату амонію перебуває у стадії розгляду спору. Рішення у ній можна очікувати не раніше за перший квартал наступного року. Друга справа - комплексний позов РФ проти України щодо санкцій і багатьох інших обмежень, зокрема заходів із протидії агресії.

Москва оспорює понад десять законодавчих і нормативних актів, ухвалених протягом останніх трьох років українським президентом, урядом, парламентом, міністерствами і РНБО стосовно Росії (йдеться, зокрема, про заборону ввезення в Україну російських товарів, ембарго на російські фільми і телепрограми тощо).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА