19:13 13.10.2017

Нафта дорожчає і завершує тиждень в плюсі, Brent - $ 56,9 за барель

3 хв читати
Нафта дорожчає і завершує тиждень в плюсі, Brent - $ 56,9 за барель

Ціни на нафту зростають в п'ятницю на позитивних даних про імпорт енергоносіїв в Китай і оптимізмі ОПЕК щодо відновлення рівноваги попиту та пропозиції; нафтовий ринок завершує тиждень в плюсі.
Котирування грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 18:10 КСК піднялася на $ 0,63 (1,12%) - до $ 56,88 за барель.
Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) збільшилася до цього часу на $ 0,64 (1,26%) - до $ 51,24 за барель.
З початку тижня Brent подорожчала на 2,3%, WTI - на 4%.
Китай збільшив імпорт нафти у вересні майже на 9% - до 37,01 млн тонн, обсяг імпорту нафти за період з січня по вересень підвищився на 12,2%, до 318,1 млн т. При цьому Китай у вересні встановив нові рекорди середньодобового нетто-імпорту нафти і природного газу - 8,96 млн барелів на добу (б / д) і 9,5 млрд куб. футів на добу відповідно.
Як йдеться в аналітичній записці інвестбанку Jefferies, попит на нафту в Китаї зросте приблизно на 6,9% в 2017 році: останні дані підтвердили, що середньорічні темпи зростання складуть близько 820 тис. б / д. Експерти Jefferies розраховують, що в IV кварталі Китай буде імпортувати не менше 9 млн б / д.
Ціни на нафту можуть "піднятися досить високо" через обмеження експорту іранського палива, якщо США не засвідчать, що країна виконує умови ядерної угоди, сказав в п'ятницю в інтерв'ю Bloomberg TV старший стратег з сировини Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Деніел Хайнс.
Якщо зі світового ринку піде іранська нафта, а Іран зараз експортує близько 2,3 млн б / д, то дефіцит буде істотним, сказав експерт. В такому випадку "для зростання цін не буде нічого неможливого", додав він. Однак навряд чи нафта підніметься вище $ 100 за барель, вважає Д.Хайнс.
Потрясіння подібного роду можуть сформувати премію до ціни в $ 5-10 за барель до тих пір, поки проблема не буде вирішена.
Більше половини (16 з 30, або 53%) опитаних Bloomberg аналітиків і трейдерів очікують зростання ціни WTI на наступному тижні. Вісім експертів налаштовані нейтрально, і лише шестеро прогнозують падіння котирувань.
Разом з тим ОПЕК очікує, що заходи, які вживаються нафтовидобувними країнами, дозволять їм досягти скорочення надлишкової пропозиції сировини і привести нафтовий ринок до балансу до кінця третього кварталу 2018 року, повідомляють джерела Bloomberg.
Ці очікування засновані на тому, що Лівія і Нігерія збережуть виробництво нафти на поточному рівні, а видобуток сланцевої нафти в США в наступному році збільшиться не більше ніж на 500 тис. барелів на добу, зазначають джерела.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА