20:57 13.10.2017

Глава Мінфіну України очікує траншу МВФ ще в цьому році

3 хв читати
Глава Мінфіну України очікує траншу МВФ ще в цьому році

Україна вже виконала або наблизилася до виконання основних домовленостей про надання Міжнародним валютним фондом (МВФ) чергового траншу за програмою розширеного фінансування, тому є всі підстави очікувати його отримання ще в цьому році, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Я дуже реалістичний з приводу отримання траншу в цьому році", - сказав він під час публічної дискусії в аналітичному центрі Atlantic Council у Вашингтоні в п'ятницю.

За його словами, основним пунктом таких домовленостей була пенсійна реформа, і відповідний закон вже ухвалила Верховна Рада, і його підписав президент, хоча рік тому мало хто уявляв, якою буде ця реформа.

"Наступний пункт - закон про спрощення приватизаційного процесу. Зараз він в парламенті, пройшов (профільний) комітет. Ми очікуємо його схвалення в першому читанні наступного тижня", - сказав О.Данилюк.

За його словами, третім пунктом домовленостей є антикорупційний суд, і затримка була пов'язана з отриманням відповіді від Венеціанської комісії. Міністр зазначив, що такий зворотний зв'язок було отримано минулого тижня, і зараз законопроект про антикорупційний суд має бути доопрацьований, відображаючи позицію Венеціанської комісії, і відправлений до парламенту.

О.Данилюк категорично відкинув думки, що Україна нібито має намір вийти з програми з МВФ. Він наголосив, що збереження програми з МВФ є важливим як сигнал для інвесторів, що в країні тривають правильні реформи.

Міністр також заявив, що розміщення єврооблігацій і отримання коштів Фонду спрямовані на різні цілі: перша - на фінансування бюджету, друге - на поповнення валютних резервів, тому не варто їх протиставляти.

"МВФ - це сильний сигнал для залучення інвестицій: як прямих, так і боргових", - сказав О.Данилюк, який цього тижня в рамках щорічних зборів МВФ та Світового банку проводить разом з українською делегацією у Вашингтоні черговий раунд переговорів із Фондом.

Як повідомлялося, Україна у вересні розмістила 15-річні єврооблігації на $3 млрд під 7,375% річних, з яких $1,68 млрд - для здійснення обміну або викупу єврооблігацій з погашенням в 2019 і 2020 роках, які були випущені в рамках реструктуризації боргу в 2015 році . Попит на нові єврооблігації становив близько $9,5 млрд.

Водночас виділення чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був розпланований на травень-червень цього року, поки що відтерміновано на невизначений строк. МВФ після візиту першого заступника голови Фонду Девіда Ліптона в першій половині вересня заявив, що четвертий перегляд програми радою виконавчих директорів МВФ можливий після вжиття заходів, необхідних для завершення цього перегляду.

"Він фокусується на пенсійнуй реформі, на заходах, спрямованих на прискорення приватизації, а також на забезпечення конкретних результатів в антикорупційній діяльності. Не менш важливим є проходження програми і дотримання раніше досягнутих домовленостей щодо заходів у фіскальному та енергетичному секторах", - повідомив агентству "Інтерфакс -Україна "постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 18 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА