11:53 23.10.2017

Україна може повернутися до закупівель газу в "Газпрому" у разі переведення Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ

2 хв читати
Україна може повернутися до закупівель газу в "Газпрому" у разі переведення Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ

Закуповувати природний газ безпосередньо в "Газпрому" в нинішньому форматі відносин дуже ризиковано і безвідповідально, проте переведення Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ може змінити ситуацію, вважає віце-прем'єр Володимир Кістіон.

"Ніколи не говори ніколи... Якби ми перенесли точку обліку за транзитом на східний кордон, такий варіант (прямої закупівлі газу в" Газпрому "- ІФ) можна було б розглядати", - сказав віце-прем'єр в інтерв'ю "Економічній правді", опублікованому в понеділок.

Коментуючи оцінки, що російський газ буває дешевшим, ніж купує Україна в Європі, В.Кістіон нагадав, що "безкоштовний сир буває тільки в мишоловці".

"Ми можемо проаналізувати попередній досвід, коли нас вабили начебто вигідними умовами, а потім вирішували всі свої питання", - підкреслив він.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко поставив завдання перевести закупівлю Європою російського газу після 2019 року із західного на східний кордон країни.

"Оскільки дія угоди завершується в 2019 році, наша мета - за допомогою Євросоюзу домогтися революційної зміни в організації транзиту", - сказав він під час щорічного послання про внутрішнє і зовнішнє становище країни в 2017 році у Верховній Раді на початку вересня цього року . За його словами, Україна повинна надавати транзитні послуги не Росії, а Євросоюзу.

"Нафтогаз України", коментуючи заяву глави держави, зазначив, що майбутнє завантаження української газотранспортної системи (ГТС) можуть забезпечити європейські компанії, які будуть купувати російський газ на східному кордоні України.

"Нафтогаз" припинив прямі закупівлі газу у "Газпрому" 696 днів тому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА