20:42 24.10.2017

Glencore купує контроль над МГЗ

2 хв читати
Glencore купує контроль над МГЗ

Генеральний директор ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ) Дмитро Мирний повідомив працівникам про зміну власника підприємства: швейцарська компанія Glenсore купує завод в Об'єднаної компанії "РусАл".

"Найближчим часом ми очікуємо приїзду на завод керівних фахівців з Glencore. За нашою інформацією, компанія "РусАл" веде з Glencore переговори про збереження поставок глинозему", - йдеться у зверненні директора, яке оприлюднила єдина первинна організація профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України проммайданчика МГЗ.

"Ми очікуємо, що перехідний період триватиме близько року", - зазначив Д.Мирний.

Він вказав, що угоду схвалив уряд України.

"Всі права співробітників, як і раніше, будуть неухильно дотримуватися. Підприємство продовжить працювати в звичайному режимі, виробляючи продукцію відповідно до чинних угод", - підкреслив генеральний директор.

У його зверненні також сказано, що Glencore International працює в 50 країнах, в штаті підрозділів цього одного з найбільших світових постачальників сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів понад 150 тис. співробітників. Виручка компанії в 2016 році становила $177 млрд, скоригована EBITDA - $10 млрд.

Один з працівників комбінату повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що наразі вже розпочато зміну вивісок на підприємстві.

Як повідомлялося, АМКУ минулого тижня повідомив про дозвіл Glenсore придбати понад 50% в ТОВ "МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область) і трьох інших українських компаніях, підконтрольних ОК "РусАл".

АМКУ уточнив, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (Обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" і "Гуардон Україна" (обидва - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

У жовтні 2016 року Україна ввела санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заборонних заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним її майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також - заборона на держзакупівлю низки товарів і послуг, повна або часткова заборону на укладання угод з цінними паперами з особами, які підпали під санкції, і заборона НБУ на реалізацію низки платежів.

МГЗ в 2016 році наростив випуск глинозему на 2% порівняно з 2015 роком - до 1,510 млн тонн.

ОК "РусАл" створена в 2007 році під час злиття алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАлу" в Україні належить також близько 29% в ЗАлКу, 68,01% акцій якого повернуті в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА