15:56 31.10.2017

Мін'юст України для стягнення штрафу АМКУ з "Газпрому" розраховує на переслідування його майна за кордоном - юристи

2 хв читати
Мін'юст України для стягнення штрафу АМКУ з "Газпрому" розраховує на переслідування його майна за кордоном - юристи

 Міністерство юстиції України, отримавши рішення Господарського суду Києва про зміну способу стягнення з російського "Газпрому" штрафу Антимонопольного комітету (АМКУ) на 172 млрд грн, розраховує на переслідування майна російської компанії за кордоном, вважають представники юрфірми "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери (ЄПАП Україна).

"Імовірно, цей крок АМКУ і Мін'юсту розрахований на подальше переслідування майна "Газпрому" за кордоном. В України є значна кількість угод з іншими країнами, які допускають виконання рішень українських судів. Крім того, рішення можуть виконуватися в інших країнах і за принципом reciprocity, тобто , взаємності, коли угоди немає. Ми на практиці стикалися з ситуаціями, коли цей принцип ефективно застосовувався", - наголошується в коментарі ЄПАП агентству" Інтерфакс-Україна ".

Юристи висловили думку, що Мін'юст пішов таким шляхом, оскільки не розраховує стягнути штраф за рахунок коштів "Газпрому", які можуть бути легко переміщені.

"Зарубіжні активи компанії, відмінні від грошей, звичайно, переміщати складніше. Тому дотягнутися до них в якомусь сенсі легше. У будь-якому разі АМКУ/Мін'юсту доведеться отримувати відповідну інформацію щодо умов іноземного суду на примусове виконання рішення за кордоном", - зазначили в ЄПАП .

На їхню думку, юристи Газпрому для опонування такого виконання, можливо, посилатимуть на порушення українськими судами громадського порядку.

Раніше глава Мін'юсту Павло Петренко повідомив, що Господарський суд Києва змінив спосіб виконання рішення щодо стягнення з російського "Газпрому" штрафу в розмірі 171 млрд грн, поширивши стягнення на все майно боржника. "Простіше кажучи, якщо досі можна було стягнути лише кошти "Газпрому", розміщені в банках, то тепер стягнення поширюється на все майно боржника", - зазначив він.

Як повідомлялося, в січні 2016 року АМКУ оштрафував ПАТ "Газпром" на 85,966 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України, який згодом виріс вже до 171,932 млрд грн за рахунок пені за його несплату. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами.

АМКУ в квітні 2017 направив до Державної виконавчої служби (ДВС) заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з ПАТ "Газпром" (РФ) 171,932 млрд грн.

Згідно зі звітом "Газпрому", 12 травня компанія отримала постанову про відкриття виконавчого провадження на суму 189,125 млрд грн (зокрема 17,193 млрд грн виконавчого збору) і накладення арешту на рахунки представництва "Газпрому" в Києві, дивіденди і акції від участі в капіталі ПрАТ "Газтранзит ", а також акцій або часткою в ПАТ" Інститут "ПівденНДІГіпрогаз", ТОВ "Газпром збут Україна", ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА