13:56 08.11.2017

Єврокомісія запропонувала внести поправки до газової директиви ЄС

2 хв читати
Єврокомісія запропонувала внести поправки до газової директиви ЄС

 Європейська комісія оголосила в середу, що з метою "покращення функціонування внутрішнього енергетичного ринку ЄС і зміцнення солідарності між державами-членами" запропонувала внести поправки до директиви ЄС щодо газу.

"Мета поправки полягає в тому, щоб завершити газову директиву (2009/73/"ЄC) та уточнити, що основні принципи енергетичного законодавства ЄС (доступ третіх сторін, тарифне регулювання, поділ власності та прозорість) застосовуватимуть до всіх газопроводів у третіх країнах і з них до кордону юрисдикції ЄС", - зазначено в комюніке Єврокомісії.

На її думку, це гарантує: "всі магістральні трубопроводи, що входять на територію Євросоюзу, відповідають правилам ЄС, їх експлуатують з однаковим ступенем прозорості, вони доступні іншим операторам і працюють ефективно".

Після того, як поправку буде ухвалено Європейським парламентом і Радою, ці зміни "стануть важливим кроком на шляху до завершення будівництва Енергетичного союзу", - зазначають у Брюсселі.

Як вважають в Єврокомісії, цей крок сприятиме "досягненню цілей газового ринку ЄС, передбачаючи посилення конкуренції між постачальниками газу і підвищення енергетичної безпеки в ЄС".

"Забезпечення ефективного управління всіма основними трубопроводами, що повністю або частково перебувають на території ЄС, у режимі прозорого регулювання, призведе до зменшення конфлікту інтересів між операторами інфраструктур і постачальниками газу і гарантує встановлення недискримінаційних тарифів", - пояснюють ініціатори поправки.

Крім того, Єврокомісія пропонує дозволити державам-членам мати можливість надавати транскордонним трубопроводами "деякі відступи від застосування директиви в кожному конкретному випадку, якщо такі відступи не завдають шкоди конкуренції або безпецці поставок".

Раніше в середу радіостанція "Дойче велле" повідомила, що ЄК має намір запропонувати поправки до законодавства Євросоюзу, що дають їй право на переговори з Росією щодо газопроводу "Північний потік - 2".

Як стало відомо, Єврокомісія планує запропонувати зміни до Газової директиви ЄС, яка є частиною Третього енергопакета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА