19:29 09.11.2017

Рада внесла зміни до Податкового кодексу для стабілізації розрахунків на оптовому ринку електроенергії

2 хв читати
Рада внесла зміни до Податкового кодексу для стабілізації розрахунків на оптовому ринку електроенергії

Верховна Рада України на пленарному засіданні в четвер 239 голосами прийняла законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України про стабілізацію розрахунків на Оптовому ринку електроенергії" (№6005-д).
Закон передбачає, що до компаній, які поставляють е / е на адресу ДП "Енергоринок" і які станом на 1 січня 2016- го мали борг за ПДВ, тимчасово не будуть застосовуватися штрафи і нараховуватися пеня (до 1 липня 2018 року).
Перелік виробників е / е, на яких буде поширюватися ця тимчасова норма і перелік складених з 1 липня 2015 року  ними податкових накладних, та які не зареєстровані у відповідному єдиному реєстрі, буде затверджувати Кабінет міністрів.
Автори документа відзначають, що в період з 1 серпня 2014 року по 1 березня 2016 року через несвоєчасні розрахунки з боку споживачів борг ДП "Енергоринок" перед виробниками е / е виріс з 14,3 млрд грн до 27,9 млрд грн. Це призвело до збільшення заборгованості генерації до 33,4 млрд грн, в т.ч. перед бюджетом - до 2,9 млрд грн, перед банками - до 18,5 млрд грн.
"З огляду на те, що до 1 січня 2016 року біля підприємств учасників Оптового ринку електричної енергії України не було "касового" методу визначення податкових зобов'язань, то такі платники без отримання оплати задекларували до сплати в бюджет в 2014-15 роках податок на додану вартість за першою подією, внаслідок чого у них виник борг з податку на додану вартість і, як наслідок, з 1 липня 2015 року неможливість реєстрації  в Єдиному реєстрі податкових накладних", - йдеться в пояснювальній записці.
У той же час нарахування контролюючими органами штрафних санкцій та вимивання обігових коштів на сплату податкового боргу, унеможливить забезпечення нормальної підготовки і роботи суб'єктів електроенергетики протягом опалювального сезону 2017/18 років.
Таким чином, згідно з пояснювальною запискою, законопроект дозволить "усунути загрозу банкрутств підприємств галузі і не допустити виникнення безнадійного податкового боргу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА