19:45 09.11.2017

Рада схвалила в 1-му читанні законопроект про приватизацію держмайна

3 хв читати
Рада схвалила в 1-му читанні законопроект про приватизацію держмайна

Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект "Про приватизацію державного майна" (№7066) - нову редакцію закону про приватизацію, яка полегшує продаж неліквідних об'єктів, описує умови залучення радників з приватизації і є однією з умов продовження співпраці з МВФ.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", "за" проголосувало 258 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів, в тому числі фракції БПП, "Народного фронту", "Самопомочі" і Радикальної партії О.Ляшко, група "Воля народу" і, частково, партії "Відродження".
Як зазначив т.в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, законопроект повинен замінити сім діючих у сфері приватизації законів.
"Новий закон встановлює 12 місяців для об'єктів великої приватизації та 5 місяців - для малої. Якщо підприємство за останній рік перейшло вартість активів в 250 млн грн - це об'єкт великої приватизації, який буде продаватися з залученням радника, все, що менше, - це мала приватизація, яка буде проходити виключно на електронних платформах", - зазначив керівник ФДМ.
За його словами, важливою нормою запропонованого документа є залучення до великої приватизації радників, а першим прикладом став відбір польської філії Ernst & Young для майбутнього продажу "Центренерго". В.Трубаров пояснив, що велика приватизація буде проходити за такою процедурою: визначення об'єкта продажу; відбір радника на конкурсі, підготовка ним фінансової моделі з пропозицією початкової ціни і відбір інвесторів; встановлення Фондом стартової ціни та умов продажу з затвердженням їх в Кабміні; проведення конкурсу з перевіркою учасників.
В.о.голови ФДМУ додав, що новий законопроект вводить замість п'яти існуючих лише два способи продажу: аукціон і викуп (в разі, якщо на момент прийняття закону майно вже знаходилося в оренді). Документ також обмежує терміни оскарження підсумків приватизації трьома роками, зазначив В.Трубаров.
За його словами, законопроект передбачає внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь в торгах, 5% банківської гарантії, що не повертається, що має стати запобіжником від недобросовісних гравців.
Мінекономрозвитку серед переваг нового документа зазначає можливість застосування міжнародного арбітражу і права іноземної держави для договору купівлі-продажу.
Керівник Фонду також підкреслив, що законопроект чітко забороняє російським компаніям або компаніям, що мають російський капітал, брати участь в приватизації, і дає можливість перевірити кінцевих бенефіціарів.
У той же час представники відразу декількох фракцій, зокрема, "Самопоміч" та "Батьківщина", зажадали посилити норми про заборону перепродажу об'єктів приватизації покупцям з російським капіталом і 100% розкриття бенефіціарів.
Окрім того "Самопоміч" виступила на заборону участі в приватизації підприємств з оффшорною реєстрацією.
Серед інших вимог депутатів було призначення повноважного голови Фонду держмайна, визначення до остаточного прийняття закону переліку заборонених до продажу стратегічних підприємств, відмова від пропозиції про продаж комунальної власності через Фонд держмайна і створення умов для продажу об'єктів разом із земельними ділянками.
Представник "Народного фронту" Леонід Ємець також виступив за повернення в комунальну або державну власність таких підприємств як "Київводоканал", "Київенерго" і "Київгаз".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА