10:34 10.11.2017

Суд ухвалить рішення у спорі "Газпром"/"Нафтогаз" про постачання в грудні, про транзит - у лютому

2 хв читати
Суд ухвалить рішення у спорі "Газпром"/"Нафтогаз" про постачання в грудні, про транзит - у лютому

"Газпром" у проспекті нового випуску єврооблігацій представив нові очікувані терміни ухвалення рішення у судах із "Нафтогазом України". Раніше рішення по обох спорах - щодо умов контракту на постачання газу та умов контракту на транзит - очікувалися пізніше 30 листопада 2017 року.

Тепер же "Газпром" пише, що рішення щодо спору про постачання очікується "не пізніше за листопад".

Стокгольмський арбітраж 31 травня 2017 року ухвалив проміжне (окреме) рішення з певних питань. "Газпром" розглядає можливість подання апеляції на проміжне рішення шведського суду. Висновки щодо проміжного рішення для "Газпрому" можуть бути оцінені після того, як сторони арбітражу, на вимогу суду, досягнуть або не зможуть досягти домовленостей з певних питань, але у будь-якому разі після того, як буде ухвалено остаточне рішення.

Остаточне рішення і щодо спору про контракт на транзит газу між сторонами Стокгольмський арбітраж має намір ухвалити не пізніше за лютий 2018 року.

Претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" за транзитним контрактом становлять $12,3 млрд у частині недопостачання та недоплати за послуги з транзиту через ГТС України в 2009-2016 роках. НАК хоче привести цей контракт у відповідність до європейського антимонопольного та енергетичного законодавства, зобов'язати "Газпром" надавати шипер-коди.

Наприкінці червня голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що, "за попередньою економічною оцінкою, відповідно до попереднього рішення Стокгольмського арбітражу стягнення з "Нафтогазу" на користь "Газпрому" перевищують $1,7 млрд". "Водночас аргументація арбітрів із багатьох питань проміжного рішення видається недостатньою. І "Газпром" прийняв рішення оскаржити проміжне рішення в апеляційному суді Швеції", - сказав О.Міллер.

За даними української сторони, трибунал задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов із квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принцип "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація з огляду на переплату за газ у четвертому кварталі 2014 року та в 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

"Газпром" вважає попереднє рішення Стокгольмського арбітражу у суді про умови контракту на постачання газу з "Нафтогазом України" позитивним для себе, раніше заявляв заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Він також спростував заяву української сторони, що суд скасував норму "бери або плати" в контракті. На цьому контрактному принципі ґрунтувалася велика частина претензій "Газпрому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА