18:33 10.11.2017

"Нафтогаз" уклав з Rothschild контракт на інвестрадника при анбандлінгу та залученні партнера до управління ГТС

2 хв читати
"Нафтогаз" уклав з Rothschild контракт на інвестрадника при анбандлінгу та залученні партнера до управління ГТС

НАК "Нафтогаз України" уклав з Rothschild S.p.A. (Мілан, Італія) контракт на надання інвестиційно-банківських послуг при відділенні діяльності з транспортування газу (анбандлінг, unbundling - поділ за видами діяльності) і залученні партнера до управління газотранспортною системою (ГТС) України.

Згідно з даними в системі ProZorro, вартість підписаного 8 листопада договору становитиме 98 млн грн (з ПДВ). Послуги мають бути надані в період до 31 грудня 2020 року.

Інвестрадник має надати оцінку ризиків анбандлінгу та рекомендації щодо зменшення їхнього негативного впливу, створити умови для успішного відбору кваліфікованого партнера із управління ГТС, допомогти в структуруванні взаємин з основними зацікавленими сторонами (акціонерами оператора ГТС і замовника, кредиторами, органами державної влади).

Підрядник має надати допомогу в підготовці документів, необхідних для процесу відбору кваліфікованого партнера, зокрема й підготовку проекту умов і порядку проведення конкурсу та критеріїв вибору, а також підготовку переліку потенційних партнерів. Крім того, перелік його завдань передбачає визначення основних комерційних умов угоди з кваліфікованим партнером, структурування угоди, інформаційний та інший необхідний супровід залучення партнера.

Водночас міністерство енергетики та вугільної промисловості через оголошений НАК тендер на інвестиційно-банківські послуги при анбандлінгу та залученні партнера до управління ГТС звинуватило компанію в перетягуванні на себе функцій Кабінету Міністрів.

Як повідомлялося, на початку квітня 2017 року "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", Snam (Італія) і Eustream (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співпраці у використанні і розвитку ГТС України.

При цьому віце-президент Європейської комісії (ЄК) з питань енергетичного союзу Марош Шефчович зазначив, що є і деякі інші компанії, які були б зацікавлені в приєднанні до меморандуму.

На думку глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, Україна має вийти з конкретною пропозицією щодо залучення європейського партнера до управління своєю ГТС вже на початку 2018 року. За його словами, потенційні учасники консорціуму з управління ГТС України хочуть повністю контролювати її роботу. Чи буде це концесія, чи лізинг, поки що обговорюється.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА