19:41 10.11.2017

Нацбанк наполягає на законності націоналізації Приватбанку

2 хв читати
Нацбанк наполягає на законності націоналізації Приватбанку

Рішення про націоналізацію ПриватБанку (Київ), ухвалене в грудні 2016 року, є обґрунтованим і законним рішенням держави, заявили агентству "Інтерфакс-Україна" в Національному банку України у відповідь на прохання прокоментувати повідомлення екс-власника банку Геннадія Боголюбова про можливий позов до міжнародного суду.

"Воно (рішення про націоналізацію - ІФ) реалізовано відповідно до закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", - наголосили в прес-службі НБУ в п'ятницю.

Днем раніше на сайті агентства "Українські новини" було оприлюднено копію повідомлення про претензії (notice of claim) Г.Боголюбова, переданої згодом Кабінету Міністрів України. Підписант зазначає, що, окрім громадянств України, Ізраїлю та Кіпру він має також громадянство Великобританії і висуває свої вимоги в рамках двосторонньої міжурядової угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій 1993 року, зберігаючи за собою право ініціювати арбітражне провадження у цій справі без подальшого повідомлення українського уряду.

Екс-власник Приватбанку вимагає від влади України відновити шляхом реституції його права на націоналізовану фінансову установу. Окрім прав на ПриватБанк, заявник вимагає поновити його активи в банку, які були обмінені на акції додаткової емісії банку в рамках процедури bail-in.

Як альтернативну реституцію варіанту, Боголюбов готовий прийняти фінансову компенсацію його частки в ПриватБанку до націоналізації, а також особистих коштів, що зберігаються у фінустанові.

Свої вимоги він аргументує тим, що він був позбавлений прав власності на банк у незаконний спосіб.

У прес-службі Міністерства фінансів агентству "Інтерфакс-Україна" наразі не прокометували цю публікацію, оскільки юристи не отримували відповідного офіційного документа.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на 116,8 млрд грн.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in та були обмінені на акції додаткової емісії банку.

У середині травня 2017 року Приватбанк залучив EY для проведення комплексного аудиту фінансової звітності та діяльності банку за 2016 рік. EY підтвердила негативний балансовий капітал ПриватБанку за підсумками діяльності в 2016 році на рівні 0,7 млрд грн, при тому, що Мінфін до звітної дати вже вніс до капіталу фінустанови 107 млрд грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА