16:24 13.11.2017

На користь держави конфісковано 100 тис. тонн нафтопродуктів у рамках розслідування "схеми Курченка"

3 хв читати
На користь держави конфісковано 100 тис. тонн нафтопродуктів у рамках розслідування "схеми Курченка"

Близько 100 тис. тонн нафтопродуктів, що надійшли на територію України для реалізації без сплати митних платежів злочинною організацією під керівництвом бізнесмена Сергія Курченка, були конфісковані за рішенням Київського райсуду Одеси, повідомив прокурор Одеської області Олег Жученко.

Під час брифінгу в Одесі в понеділок О.Жученко поінформував, що таке рішення було ухвалене 30 жовтня ц. р. за результатами спільного розслідування кримінального провадження, в якому взяли участь співробітники прокуратури Одеської області, Головного управління Національної поліції в області, управління Служби безпеки України в області та Головного управління Державної фіскальної служби в області.

За відомостями правоохоронців, частина конфіскованого палива залишається на нафтобазах, а частина вже була реалізована, тому суд заарештував кошти від його продажу. Зокрема, на рахунках банківських установ заарештовано понад 100 млн грн, на які нараховано понад 13 млн грн відсотків.

Начальник ГУ Нацполіції в Одеській області Дмитро Головін, у свою чергу, розповів, що розслідування "схем Курченка" триває. За словами Д.Головіна, за час існування "схем Курченка" з фіктивного вивезення нафтопродуктів бюджет України недоотримав не менше ніж 3 млрд грн, але експертизи тривають.

Нині в кримінальному провадженні статус підозрюваних і обвинувачуваних мають 22 людини. Серед них колишні керівники ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", державні інспектори Одеської митниці, капітани, які здійснювали суднозаходження до морських портів із метою маскування фіктивного вивезення палива, колишній керівник підконтрольної компанії та диспетчер цього підприємства.

Як повідомлялося, 19 червня цього року Суворовський райсуд Одеси ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію цілісних майнових комплексів (ЦМК) Одеського НПЗ і "Енергія і Газ України", що належать групі "СЄПЕК" Сергія Курченка. "В рамках укладення угоди зі слідством районний суд Одеси виніс вирок про спецконфіскацію ЦМК Одеського НПЗ як знаряддя злочину злочинної організації Курченка. Завод перейшов у власність держави в особі Кабінету Міністрів", - прокоментував рішення генпрокурор Юрій Луценко.

Наприкінці липня це рішення підтвердив апеляційний суд.

Російська компанія "ЛУКОЙЛ" придбала два пакети акцій ВАТ "Одеський НПЗ" по 25,95% на некомерційних конкурсах у 1999 році за 27,27 млн грн, потім збільшила свою частку до 97%.

Проектна потужність підприємства з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік.

У серпні 2005 року Одеський НПЗ був зупинений на реконструкцію і відновив роботу лише у квітні 2008 року, однак потім знову був зупинений у жовтні 2010 року через економічну ситуацію, що склалася на ринку нафтопродуктів в Україні, а також через зміну схеми постачання нафти.

У 2013 році Одеський НПЗ у НК "ЛУКОЙЛ" купила група "СЄПЕК" С.Курченка, якого розшукують українські правоохоронці. Пізніше повідомлялося про передачу "СЄПЕК" підприємства як застави ВАТ "Банк ВТБ" (РФ). Нормальну роботу підприємства так і не було відновлено, нині воно простоює.

ТОВ "Енергія і Газ Україна" належить відкритий розподільний пристрій (ВРП) 110 кВ, нежитлові будівлі енергоблоку - когенераційна установка для комбінованого виробництва тепло- та електроенергії з утилізацією атмосферного залишку вісбрекінгу, що забезпечує життєдіяльність Одеського НПЗ.

Обидва товариства (99,5766% і 100% відповідно) належать кіпрській Empson Ltd (Кіпр), через яку ГК "СЄПЕК" придбала Одеський НПЗ у ПК "ЛУКОЙЛ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА