19:12 15.11.2017

Зростання бюджетних коштів на рахунках НБУ і комбанків загрожує стабільності нацвалюти

1 хв читати
Зростання бюджетних коштів на рахунках НБУ і комбанків загрожує стабільності нацвалюти

Рада Національного банку України (НБУ) відзначає зростання ризику стабільності нацвалюти через накопичення урядом і місцевими органами влади значних обсягів невикористаних коштів.

"Уряд України накопичив історично високі залишки коштів на казначейському рахунку в НБУ. Кошти місцевих бюджетів продовжують розміщуватися на депозитах банків замість розширення інвестування реального сектора економіки. Враховуючи поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання цих коштів протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося наприкінці року, може мати значніші ризики стабільності грошової одиниці України, ніж у попередні роки", - зазначено в рішенні Ради за підсумками засідання 31 жовтня 2017 року.

Нацбанк уточнює, що станом на початок жовтня 2017 року обсяг коштів уряду на казначейському рахунку в НБУ збільшився до 60 млрд грн з 13,5 млрд грн на початок жовтня 2016 року.

Рада Національного банку наголошує на необхідності проведення посиленого моніторингу стану грошово-кредитного та валютного ринку, а також ліквідності банківської системи та її основних чинників впливу, а також посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики з метою запобігання різкому збільшенню пропозиції грошей і посиленню інфляційних ризиків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА