17:17 22.11.2017

Порошенко доручив Кабміну розробити заходи для розвитку лісгоспу та збереження заповідників

3 хв читати
Порошенко доручив Кабміну розробити заходи для розвитку лісгоспу та збереження заповідників

Президент України Петро Порошенко доручив уряду розробити низку заходів щодо забезпечення стабільного природокористування та розвитку лісів, удосконалення системи державного управління у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісових насаджень, ведення лісового господарства, збереження цінних природних комплексів та екосистем, розвитку заповідної справи.

Це закріплено в указі "Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду", оприлюдненому в середу.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів має розробити та внести на розгляд Верховної Ради низку законопроектів. Зокрема, щодо вдосконалення системи фінансування та розвитку лісового й водного господарств шляхом створення державних фондів зазначених господарств.

Кабмін має розробити проект закону, спрямований на вдосконалення системи державного природоохоронного контролю та моніторингу стану навколишнього природного середовища, який запровадить нові підходи до здійснення державного природоохоронного контролю та посилить відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. Новий закон має також розширювати повноваження громадських інспекторів з охорони навколишнього середовища у сфері державного природоохоронного контролю.

До червня 2018 року має бути напрацьований законопроект щодо розвитку природно-заповідної справи та збереження особливо цінних природних територій, що сприятиме збереженню природних місць, рідкісних і зникаючих у Європі видів природної флори та фауни, а також передбачати встановлення системи моніторингу за ними.

Крім того, документ має визначати єдині вимоги до змісту проектів створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду України; спростити порядок надання земельних ділянок державної та комунальної власності в постійне користування установам природно-заповідного фонду та чітко розмежувати повноваження органів виконавчої влади з видачі документів дозвільного характеру щодо спеціального використання природних ресурсів у межах територій природно-заповідного фонду.

Кабмін, зокрема, має вжити комплексних заходів для розвитку лісового господарства, підвищення екологічного та економічного потенціалу лісів, охорони, захисту та відтворення лісових насаджень.

П.Порошенко також постановив розробити та затвердити програму "Ліси України-2030"; виконати інвентаризацію лісового фонду України й активізувати роботу з відтворення лісів.

Указ встановлює вимогу впровадження нових механізмів державного управління у сфері лісового господарства; підвищення ефективності його ведення; визначення стратегічних напрямів розвитку деревообробної промисловості в Україні для створення продукції з більшою доданою вартістю.

Президент також постановив забезпечити впровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини, зокрема підтвердження її походження, з урахуванням європейських норм і стандартів. Має бути створена належна конкуренція суб'єктів господарювання у процесі проведення аукціонів з продажу необробленої деревини та забезпечена відкритість інформації про видані спеціальні дозволи на використання лісових ресурсів.

У рамках комплексу заходів з охорони та збереження особливо цінних природних територій до вересня 2018 року має бути розроблений і затверджений національний план заходів із розвитку заповідної справи з урахуванням міжнародних зобов'язань України, активізовано міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища тощо.

У частині посилення спроможності установ природно-заповідного фонду Кабміну пропонується розглянути питання про розширення переліку платних послуг, які вони можуть надавати, а також про залучення коштів міжнародної технічної допомоги та приватних партнерів.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА