09:24 26.11.2017

Банки ЄС вивели € 350 млрд з пов'язаних з Британією активів через Brexit

2 хв читати
Банки ЄС вивели € 350 млрд з пов'язаних з Британією активів через Brexit

За рік після Brexit європейські банки скоротили свої вкладення в британські активи на 17%, або € 350 млрд. Відтік коштів буде тільки посилюватися на тлі відсутності консенсусу між Брюсселем і Лондоном, пише Financial Times
Європейські банки за рік вивели зі зв'язаних з Британією активів € 350 млрд через те, що країна проголосувала за вихід з Євросоюзу. Про це повідомляє Financial Times.

Скорочення вкладень банків Євросоюзу в пов'язані з Британією активи склало 17%. "Банки блоку захищаються від загрози потенційних втрат, у разі якщо Велика Британія завершить процедуру виходу з ЄС без угоди про торгівлю", - зазначає видання.

Офіційні дані Євросоюзу показують, що банки з 27 держав блоку скоротили вкладення в свої активи, що мають відношення до Великобританії, з € 1,94 трлн до € 1,59 трлн за період з червня 2016 року (коли пройшов референдум) по червень 2017 року.

Зобов'язання банків також скоротилися з € 1,67 трлн до € 1,34 трлн. FT припускає, що з наближенням березня 2019 року, на який встановлений дедлайн щодо виходу Британії з Єврозони, подібна тенденція тільки посилиться.

"Європейська банківська організація" визнає, що головні побоювання пов'язані з тим, що переговори по Brexit "на краю обриву". Третина банків, опитаних організацією, стурбовані юридичними наслідками виходу Британії з блоку без договору про торгівлю. Йдеться про юридичну невизначеність навколо деривативів та інших фінансових контрактів, питання захисту інформації.

Раніше The Sunday Times повідомила, що Європейський союз готує план дій на випадок провалу офіційних переговорів по Brexit. Створено спецкомісію під керівництвом Паскаля Леардіні, яка покликана "терміново підвищити обізнаність "єврочиновників" з приводу можливих наслідків хаотичного Brexit для урядів ЄС та бізнесу".

У разі провалу переговорів Брюссель планує відключити Велику Британію від загальноєвропейських баз даних з питань безпеки і згодом виплатити Лондону € 3,5 млрд, які Британія внесла до Європейського інвестиційного банку при вступі в союз. Комісія також пообіцяла Голландії і Бельгії "кілометрові черги" в основні порти. Головний парламентер з Лондоном з боку ЄС Мішель Барньє раніше говорив, що в разі краху переговорів під ударом може опинитися і ринок авіаперевезень.

Суперечка Лондона і Брюсселя пов'язана з виплатою коштів за вихід з блоку. Брюссель наполягає, що Лондон спочатку повинен заплатити € 50 млрд (переважно це порушені через Brexit спільні фінансові зобов'язання Великої Британії і Євросоюзу), а потім розпочати переговори про торговельну угоду. Лондон вважає, що такі переговори слід вести паралельно з виплатою коштів.

Референдум про статус Великої Британії в Європейському союзі відбувся 23 червня 2016 року. 51,9% тих, хто проголосував висловилися за вихід країни з ЄС.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА