18:27 27.11.2017

"Нафтогаз" планував у 2017 р. вкласти 1,1 млрд грн у розробку відібраних судом трьох газових майданчиків

3 хв читати
"Нафтогаз" планував у 2017 р. вкласти 1,1 млрд грн у розробку відібраних судом трьох газових майданчиків

Рішення Апеляційного адміністративного суду Києва, яке позбавляє НАК "Нафтогаз України" права на розробку Будищансько-Чутівського, Оболонського та Писарівського газоносних майданчиків, призведе до значних втрат держбюджету й місцевих бюджетів Полтавської області найближчими роками.

"За п'ять років підготовки цих територій до видобутку "Нафтогаз" інвестував у розвідувальні та підготовчі роботи близько 800 млн грн. Плани на 2017 рік передбачали інвестування ще 1,1 млрд грн. Унаслідок рішення суду компанія може втратити ці кошти", - йдеться в заяві НАК.

"Нафтогаз" звертає увагу на небезпеку повернення до практики непрозорого розподілу відібраних у державних компаній ділянок між приватними структурами. За наявною в компанії інформацією, певні приватні компанії вже підготували заявки на відібрані в НАК ділянки.

У прес-службі також зазначають, що анулювання на користування цими площами фактично означатиме зрив виконання урядової програми 20/20. Так, за період дії спеціальних дозволів на зазначених ліцензійних ділянках планувалося видобути 69,6 млрд куб. м газу та 10,7 млн т нафти й газового конденсату. Відповідно, лише рентні платежі до державного бюджету мали сягнути понад 148 млрд грн, а більше ніж 7,4 млрд грн мало надійти до місцевих бюджетів Полтавської області.

За даними НАК, анулювання спецдозволів ініціювала Державна служба геології та надр України, до якої з відповідним клопотанням у 2016 році звернулися депутати Полтавської облради за підтримки народного депутата Сергія Капліна.

"При цьому Держгеонадр призупинила дію спецдозволів без перевірки, передбаченої нормативними документами, грубо порушивши встановлену процедуру. Заяву до суду, підписана колишнім виконувачем обов’язків голови Держгеонадр Миколою Бояркіним, було передано за день до його звільнення, а судовий збір за Держгеонадра сплатила невстановлена фізична особа", - зазначають у "Нафтогазі".

"Нафтогаз" отримав спеціальні дозволи на користування нафтогазоносними ділянками надр у 2011 та 2012 роках. У 2012-2013 роках проводилися пошуково-розвідувальні роботи. На балансі "Нафтогазу" перебувають три продуктивні свердловини. В результаті пошуково-розвідувальних робіт на ліцензійних ділянках було відкрито два газові й одне нафтове родовище.

Капітальне інвестування в 2013-2016 роках було унеможливлене через несвоєчасне затвердження фінансових планів компанії. Згідно з урядовою постановою №899 від 3 жовтня 2012 року суб’єкти господарювання державного сектора економіки в разі незатвердження річних фінансових планів у встановленому порядку не можуть здійснювати капітальні інвестиції. При цьому фінансові плани "Нафтогазу" уряд затверджував наприкінці року: на 2014 рік - 24 січня 2014-го, на 2015 рік - 23 грудня 2015-го, на 2016 рік - 30 листопада 2016-го.

У 2016 році "Нафтогаз" уклав договір з ПАТ "Укргазвидобування" на розробку ліцензійних ділянок, який дозволяв розпочати видобуток незалежно від терміну затвердження фінансового плану "Нафтогазу".

"Саме після цього розпочалися дії, спрямовані на вилучення в "Нафтогазу" спеціальних дозволів", - резюмують у НАК.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА