19:44 29.11.2017

"ІСД" офіційно заявляє про "значний ризик" втрати контролю над Алчевським меткомбінатом, "Алчевськкоксом" і ПАТ "Екоенергія" на НКТ

5 хв читати
"ІСД" офіційно заявляє про "значний ризик" втрати контролю над Алчевським меткомбінатом, "Алчевськкоксом" і ПАТ "Екоенергія" на НКТ

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) офіційно заявила про значний ризик фактичної втрати ефективного управлінського контролю над виробничими активами (промисловими майданчиками й офісними приміщеннями в місті Алчевську Луганської області) ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" і ПАТ "Екоенергія", які загалом є значною частиною бізнесу групи ІСД.

Як повідомляється в офіційній заяві "ІСД", переданій агентству "Інтерфакс-Україна" в середу ввечері, корпорація "ІСД", "діючи в інтересах і від імені своїх дочірніх компаній ПАТ "Алчевський меткомбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" і ПАТ "Екоенергія", змушена в ситуації, що склалася станом на 29 листопада 2017 року, зробити заяву".

"Акціонери та менеджмент групи "ІСД" докладають усіх зусиль для збереження контролю над виробничими активами. Однак у ситуації, що склалася, акціонери та менеджмент не можуть достовірно й відповідально спрогнозувати подальший розвиток подій і можливість збереження ефективного управлінського контролю над активами в місті Алчевську, розташованому на території, тимчасово не контрольованій органами державної влади України", - йдеться в заяві, підписаній генеральним директором корпорації "ІСД" Олегом Мкртчаном.

При цьому наголошується, що корпорації "ІСД" не відомі справжні наміри осіб, які, за сприяння представників незаконних збройних формувань, чинять грубі спроби втручання в діяльність підприємств.

"ІСД у попередніх публічних зверненнях уже неодноразово констатувала, що робота її промислових підприємств може здійснюватися виключно в правовому полі України з дотриманням усіх вимог законодавства України", - наголошується в заяві, адресованій державним органам і громадянам України, а також засобам масової інформації, фінансовим і торговим кредиторам, діловим партнерам групи компаній "ІСД".

У заяві констатується, що ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" та ПАТ "Екоенергія" зареєстровані в місті Сєверодонецьку Луганської області. Донедавна вони провадили господарську діяльність у повній відповідності до законодавства України, виплачували заробітні плати, незважаючи на фактичну відсутність виробничої діяльності протягом 2017 року і складне фінансове становище, здійснювали оплату всіх податків і обов'язкових платежів до бюджетів України різних рівнів.

"У разі повної втрати ефективного управлінського контролю над виробничими активами корпорація "ІСД", а також менеджмент ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" та ПАТ "Екоенергія" не зможуть забезпечити подальшу діяльність виробничих активів, які перебувають в Алчевську, відповідно до законодавства України", - йдеться в заяві.

При цьому в корпорації окремо ще раз звертають увагу на те, що майнові права заставодержателів на значні частини промислових майнових комплексів підприємств "ІСД" мають: Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), а також ціла група міжнародних банків і фінансових інститутів, які фінансували розвиток різних елементів унікального Алчевського промислового комплексу.

Примусова "націоналізація", "зовнішнє управління" або будь-які інші форми незаконного втручання в діяльність підприємств будуть порушенням не лише права власності підприємств групи "ІСД", а й майнових прав міжнародних кредиторів.

"Корпорація "ІСД" висловлює готовність здійснювати взаємодію з кредиторами підприємств групи та їхніми юридичними радниками з метою захисту прав та інтересів і власників активів, і кредиторів", - резюмується в заяві.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна" 27 листопада 2017 року з посиланням на джерело, Алчевський меткомбінат (АМК, Луганська обл.), який розташований на тимчасово не підконтрольній території (НКТ) України та входить до корпорації "ІСД", зі схвалення "ордловців" перейшов під управління компанії "Зовнішторгсервіс" бізнесмена Сергія Курченка, котрий переховується в РФ.

"Меткомбінат "ІСД" "віджали" за прикладом підприємств "Метінвесту", - констатував один зі співрозмовників агентства.

Інший співрозмовник, близький до компанії "Зовнішторгсервіс", безпосередньо не відповів на запитання про перехід АМК під її контроль, але визнав, що інформація агентства достовірна.

При цьому обидва джерела не уточнили, коли планується запустити в роботу АМК.

Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook 28 листопада 2017 року повідомила, що правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук бізнесмена Сергія Курченка, наближеного до екс-президента Віктора Януковича та підозрюваного у скоєнні низки злочинів, який втік до Москви.

Також повідомлялося, що на початку березня в ОРДЛО заявили про введення "тимчасової адміністрації" в майже 50 компаніях, серед яких, зокрема, підприємства групи "Донецьксталь" і "Метінвесту". "Тимчасовим адміністратором" підприємств ГМК було призначено компанію "Зовнішторгсервіс".

Постачання сировини на метпідприємства, розташовані в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", припинилися в лютому 2017 року через транспортну блокаду з боку України. "Метінвест" 15 березня заявив про втрату контролю над діяльністю своїх підприємств на непідконтрольній території.

Водночас "тимчасова адміністрація" на підприємства ІСД на НКТ не вводилася - ні на Алчевський меткомбінат, ні на "Алчевськкокс". За припущеннями експертів, це могло бути пов'язане з тим, що "ІСД" контролювався російськими акціонерами.

Після припинення постачань залізорудної сировини з України на "віджаті" підприємства - Єнакіївський метзавод і "Донецьксталь", ЗРС почала постачатися з Росії. Зокрема, за даними держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза", за квітень-червень з Росії було поставлено загалом близько 430 тис. тонн залізорудного концентрату й окатишів невідомого виробника.

У березні ЗМІ повідомляли, що російський уряд рекомендував "Северсталі" та "Металоінвесту" розглянути можливість постачання залізної руди на підприємства Донецької та Луганської областей. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, а також обидві компанії спростовували цю інформацію. За даними джерел, формально постачання ЗРС здійснюються з "Росрезерву", але реально - з гірничорудних підприємств "Северсталі".

"ІСД" заснований у 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА