17:25 01.12.2017

НБУ погодив продаж заставлених активів за "голландською моделлю"

2 хв читати

Національний банк України (НБУ) погодив запропонований Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) спосіб та порядок продажу заставлених у НБУ активів неплатоспроможних банків номінальною вартістю 14,1 млрд грн, які раніше у рамках пілотного проекту з пакетного продажу активів виставлялись на торги радниками з продажу активів First Financial Network (FFN, Оклахома-Сіті) та The Debt Exchange (DebtX, Делавер).

Про це центробанк повідомив на веб-сайті.

"Проаналізувавши попередній досвід, правління Національного банку дійшло висновку, що реалізація заставлених кредитів із покроковим, обмеженим у часі та розмірі зниженням ціни не є ефективною та доцільною, з огляду на значний розрив між стартовою ціною продажу, встановленою ФГВФО, та пропозиціями учасників торгів. Сподіваємося, що "голландська модель" аукціону виявиться більш успішною. Нацбанк також вітає прийняття ФГВФО підходу щодо реалізації кредитів пулами, що відповідає кращим світовим практикам та є вимогою меморандуму з Міжнародним валютним фондом", - наводить прес-служба регулятора слова директора департаменту управління ризиками НБУ Ігоря Будника.

Згідно з повідомленням, на першому етапі ФГВФО здійснюватиме продаж цих активів окремими лотами в системі ProZorro.Продажі за "голландською моделлю".

На другому етапі непродані кредити знову будуть об'єднані в пули та передані для реалізації за "голландською моделлю" компаніям ТОВ "Дебтекс Україна" ("дочка" DebtX) і ТОВ "Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн" ("дочка" FFN) - у рамках спільного пілотного проекту з НБУ та ФГВФО, який розпочався ще на початку року.

Як повідомлялося, у рамках цього пілотного проекту у вересні 2017 року на продаж було виставлено два пули - права вимоги за кредитами неплатоспроможних банків, що перебувають у заставі НБУ. До реалізації були залучені компанії "Дебтекс Україна" і "Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн". Стартові ціни продажу, встановлені ФГВФО, становили 600 млн грн і 800 млн грн відповідно. Проте торги не відбулися: за одним із пулів на участь у торгах не зареєструвався жоден учасник, за другим - надані цінові пропозиції були значно нижчі за стартову ціну.

Рішення щодо реалізації закладених активів неплатоспроможних банків приймає виконавча дирекція ФГВФО. НБУ погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції Фонду.

НБУ за десять місяців 2017 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,4 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА