19:43 01.12.2017

Порошенко вважає завершеною дискусію про податок на виведений капітал

2 хв читати
Порошенко вважає завершеною дискусію про податок на виведений капітал

Президент України Петро Порошенко обговорив у п'ятницю з Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), Американською торговельною палатою і Спілкою українських підприємців (СУП) заміну податку на прибуток податком на виведений капітал і заявив про готовність внести такий законопроект до Верховної Ради ще цього року.

"Дискусію - потрібна (така реформа - ІФ) чи не потрібна - після сьогодні зняли. Політична воля щодо внесення та ухвалення (законопроекту - ІФ) є", - сказав глава держави, чим викликав оплески залу.

Водночас під час обговорення виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев’янко відзначила відсутність консенсусу серед бізнес-спільноти з цього питання. Зокрема, побоювання викликають питання перенесення збитків, оподаткування відсотків з виплати нерезидентам, розширення повноважень Державної фіскальної служби (ДФС).

Як компроміс вона запропонувала залишити податок на прибуток, але додати до нього можливість податкових різниць - не оподатковувати прибуток, який реінвестується.

У відповідь П.Порошенко заявив, що оплата відсотків - це оптимізація податків, збитки не стануть проблемою, а запровадження податку на виведений капітал дасть потужний стимул для інвестицій малому та середньому бізнесу, новим інвесторам, забезпечить необхідний країні стрибок зростання економіки.

Деякі побоювання висловив і міністр фінансів Олександр Данилюк, який у презентації вказав на відсутність єдиної точки зору міжнародного експертного співтовариства за підсумками спроб таких реформ в інших країнах.

Він також оцінив втрати бюджету в межах від 25 до 40 млрд грн, "реально - близько 30 млрд грн", тоді як раніше президент говорив про 20-23 млрд грн, називаючи 30 млрд грн як максимальні втрати.

Водночас глава Мінфіну зазначив, що ініціатива П.Порошенка про запровадження такого податку з 1 січня 2019 року дає можливість знайти відповіді на питання скептиків.

На його думку, серед пріоритетів такої підготовчої роботи - зниження видатків бюджету і реформування ДФС для посилення її інституціональної здатності в адмініструванні податків.

О.Данилюк також повідомив про запланований на початок наступного року візит в Україну міністра фінансів Латвії, де подібний податок буде запроваджено з 1 січня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА