12:39 08.12.2017

Законопроект "Купуй українське..." порушує зобов'язання України в рамках СОТ - Климпуш-Цинцадзе

3 хв читати
Законопроект "Купуй українське..." порушує зобов'язання України в рамках СОТ - Климпуш-Цинцадзе

Прийнятий в четвер Верховною Радою в першому читанні законопроект "Купуй українське, плати українцям" прямо порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС, а також зобов'язання країни в рамках Світової організації торгівлі (СОТ), вважає віце-прем'єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Перш за все, законопроект суперечить положенням Угоди в розділі "Державні закупівлі" за принципом недискримінації між іноземними та вітчизняними економічними операторами в торгівлі товарами і послугами в сфері держзакупівель. Остаточне ухвалення документа продемонструє неспроможність України тримати слово і розвивати бізнес цивілізованим недискримінаційним шляхом", - написала І.Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

На її переконання, остаточне прийняття законопроекту створить передумови для дзеркальних захисних обмежень від ЄС для українських товарів і послуг, ударить по вітчизняних експортерах.

Крім проблем із зарубіжними партнерами, вважає вона, найбільшої шкоди автори зазначеного документа заподіють тим, кого нібито взялися захищати, оскільки нескінченний додатковий перелік підтверджувальних документів-довідок для участі в тендерах лише суттєво ускладнить участь у системі держзакупівель вітчизняних виробників і спотворить систему ProZorro.

"Він (перелік - ІФ) поверне нас до часів непрозорих схем, спричинить збагачення" своїх "постачальників, додаткові витрати держбюджету, і ці гроші виймуть з кишені платників податків", - вважає віце-прем'єр з євроінтеграції.

"Шкода, що, прикриваючись захистом національного виробника, народні депутати насправді пропонують законсервувати відсталу економіку, де не буде місця інновацій або модернізації, де звузиться конкурентне поле, зате буде процвітати корупція. Хочу сподіватися, що справжнє, а не маніпулятивно-декларативне обговорення норм законопроекту, охолодить гарячі голови", - уклала вона.

Раніше перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на своїй сторінці в Facebook також висловив думку, що вказаний законопроект порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Заступник глави Адміністрації президента України Дмитро Шимків на своїй сторінці в Facebook підкреслив, що ухваленню законів про "захист виробника" має передувати вироблення зрозумілої і зваженої політики, а на її основі - тривалої економічної стратегії з розвитку власних виробників.

"Чим відрізняється національний економічний популізм від національного економічного прагматизму? 23 довідками і 25% ціновою надбавкою. Підтримувати власного виробника потрібно, але не такими методами. Існує широке розмаїття інструментів, практики, "підводних каменів", якими не можна нехтувати. Так роблять країни-лідери: зберігають конкуренцію і стимулюють власне виробництво (США, Німеччина, Японія, Туреччина і т.д.)", - підкреслює він.

Д.Шимків також повідомив, що 19 грудня буде презентовано підготовлений на основі піврічного аналізу міжнародного досвіду захисту і надання преференцій національному виробнику звіт "Захищати не можна відкривати. Національний економічний прагматизм".

"Ми зібрали факти, цифри, щоб створити основу для подальшої дискусії і, як наслідок, вироблення системи політики", - написав заступник голови АП, запросивши приєднатися до обговорення.

Як повідомлялося, парламент прийняв за основу законопроект "Купуй українське, плати українцям", який, зокрема, передбачає введення питомої ваги "місцевої складової" не нижче 20% в тендерній пропозиції на участь у публічних держзакупівлі. "За" прийняття законопроекту в першому читанні проголосував 241 народний депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА