14:35 11.12.2017

Україна підписала з ЄБРР та ЄІБ гарантійні угоди про залучення EUR320 млн на метро Харкова

2 хв читати
Україна підписала з ЄБРР та ЄІБ гарантійні угоди про залучення EUR320 млн на метро Харкова

Фінансово-гарантійні угоди про залучення суверенних кредитів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) розміром по EUR160 млн підписав із цими міжнародними фінансовими організаціями (МФО) від імені України міністр фінансів Олександр Данилюк у понеділок в Адміністрації президента у присутності глави держави.

Як зазначено в повідомленні Мінфіну, банки представляли керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж та директор кредитних операцій у країнах Східної Європи ЄІБ Ліонель Рапай.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, яка була на церемонії, повідомила, що ще EUR10 млн буде виділено з бюджету Харкова.

"Проект дасть змогу побудувати дві станції метрополітену у напрямку аеропорту, нове електродепо та придбати новий рухомий склад - 85 вагонів", - нагадала керівник Харківської області, подякувавши за підтримку регіону і довіру до його влади.

"Наша мета - підтримувати розвиток екологічно чистого, ефективного та сучасного міського транспорту в Україні. Проект розширення харківського метро саме відповідає цій стратегії", - наведено слова Ф.Маліжа в релізі ЄБРР за підсумками підписання.

За його словами, розвиток стійкого та чистого міського транспорту як привабливої альтернативи автомобілям дає низку позитивних екологічних та економічних ефектів, а також заощадження часу на поїздках і скорочення вуглецевих викидів.

Ю.Світлична зазначила, що реалізація проекту розпочнеться після підписання відповідної угоди з комунальним підприємством "Харківський метрополітен" та міськрадою.

В ЄБРР агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що підписання зазначеної кредитної угоди намічено на 18 грудня в Харкові.

Техніко-економічне обґрунтування для цього проекту здійснювалося з використанням грантових коштів, наданих урядом Японії.

Як повідомлялося, проект передбачає продовження третьої лінії метрополітену на 3,47 км у напрямку аеропорту. Передбачається, що обидві нові станції та ділянка від наявних тунелів до станції "Державинська" (959 м) будуть побудовані "відкритим способом", тоді як перегінні тунелі між новими станціями (2514 м) - за допомогою тунелепрохідницького комплексу.

На початку листопада цього року залучення кредитів схвалив Кабінет Міністрів, який доручив Мінфіну укласти договір із КП "Харківський метрополітен" і Харківською міськрадою про передачу коштів позики. Розмір плати за їх надання - 0,01% річних вибраної і непогашеної суми позики. Зазначалося, що реалізація проекту збільшить річний пасажиропотік метро на 25 млн людей.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Від початку своєї діяльності в країні в 1993 році банк узяв на себе сукупні зобов'язання з надання коштів на суму майже EUR11,6 млрд у рамках 383 проектів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА