16:58 15.12.2017

Підвищення облікової ставки суттєво не позначиться на кредитних і депозитних ставках, але може пригальмувати зростання кредитування - банкіри

4 хв читати
Підвищення облікової ставки суттєво не позначиться на кредитних і депозитних ставках, але може пригальмувати зростання кредитування - банкіри

 Підвищення облікової ставки до 14,5% суттєво не позначиться на депозитних і кредитних ставках, проте може дати надати стримуючого ефекту динаміці зростання кредитування, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Підвищення облікової ставки може вплинути на ставки короткострокових ресурсів, для депозитів строком більше одного місяця цей вплив не буде відчутним, оскільки не є безпосереднім. Більшою мірою депозитні ставки визначаються ліквідністю банків, яка наразі на високому рівні. Відповідно, попит банків на залучення нових депозитів не наслише високий, щоб конкурувати між собою підвищенням ставок. Загальний тренд поступового зниження депозитних ставок збережеться в середньостроковій перспективі", - сказав заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Сергій Волков.

Аналогічного погляду дотримується директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

"На нашу думку, можливе невелике збільшення депозитних ставок, але не більше, ніж на 1-1,5%. На вартості кредитів це не позначиться", - сказав він.

Начальник департаменту персональних банківських послуг УкрСиббанку Ігор Левченко також вважає, що збільшення облікової ставки відчутно не позначиться на зростанні процентних ставок за кредитами і депозитах

"Моя думка - збільшення облікової ставки особливо не позначиться на зростанні процентних ставок за кредитами і депозитами. Можливий сценарій - підвищення облікової ставки позначиться на прибутковості ОВДП, а спричинить незначне зростання процентних ставок у державних банках, бо вони є основними покупцями ОВДП. Решта банків, особливо з європейським капіталом, не будуть підвищувати процентні ставки через наявність високої ліквідності", - сказав він.

Експерти вважають, що друге з кінця жовтня підвищення облікової ставки може пригальмувати нарощування банками кредитування.

"Підвищення ставки матиме стримуючий ефект для кредитної експансії, зачатки якої можна спостерігати в останні місяці, а реальні депозитні ставки будуть і далі балансувати на межі від'ємних значень. Тривалість такого стану буде залежати від динаміки інфляції, проте поки що перспективи виглядають не дуже райдужно", - сказав директор фінансового департаменту ВТБ Банку Андрій Грищенко.

"Збільшення облікової ставки призведе до збільшення короткострокових процентних ставок за депозитами і кредитами в гривні. Зростання кредитних ставок може призвести до зменшення темпів нарощування кредитного портфеля в гривні в банківській системі України", - сказав директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.

Я.Кабін вважає, що зростання кредитування в 2018 році становитиме не більше 10%.

"У 2018 році можливе невелике зростання кредитування, але не більше, ніж на 10% показників 2017 року", - сказав він.

С. Волков зазначив, що кредитна активність банків залежатиме не лише від вартості ресурсів, а й від економічних і регуляторних факторів.

"Що стосується кредитних ставок, то в них закладається не лише вартість ресурсів, а й "плата за ризик", яка залежить від економічних і регуляторних факторів. Вони врешті визначатимуть динаміку кредитної активності банків у 2018 році", - сказав він .

Банкіри припускають подальше підвищення облікової ставки на початку 2018 року.

Я.Кабін вважає, що в першому кварталі майбутнього року у разі збільшення інфляційних ризиків НБУ може підвищити облікову ставку, але не більше, ніж на 0,5 п.п.

"У разі збереження наявних тенденцій Нацбанк буде і далі підвищувати облікову ставку, але за нашими прогнозами вона не перевищить 15% в першому кварталі 2018 року і буде поступово знижуватися до рівня 10-12%", - сказав він.

С.Волков зазначив, що подальші дії регулятора щодо відсоткової ставки наприкінці січня залежатимуть від поточних макроекономічних передумов і ризиків.

"У разі уповільнення інфляції після проходження сезонного піку регулятор може переглянути ставку в бік зниження. Перегляд у бік підвищення можливий у разі необхідності нівелювати подальше зростання інфляційних чинників - збільшення бюджетних витрат, активізації споживання на тлі підвищення соціальних стандартів, затримок реалізації програми зовнішнього фінансування, значних курсових коливань", сказав він.

При цьому експерт зазначив, що жорсткість монетарної політики регулятора наприкінці поточного року є своєчасним заходом.

"Жорсткість монетарної політики є своєчасною з урахуванням збільшення коштів на коррахунках банків під кінець року, оскільки це дасть змогу акумулювати надлишки ліквідності та знизити тиск гривневої маси на курс та інфляцію", - сказав він.

І.Левченко також вважає, що НБУ в майбутньому році може підвищити облікову ставку.

"Дії регулятора, спрямовані на підвищення облікової ставки, залежатимуть від реального стану економіки й фінансового ринку. Зараз ми спостерігаємо незначне зростання ВВП і доволі високий рівень інфляції. В таких умовах Національний банк ще може підвищувати облікову ставку й наступного року", - вважає він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА