17:41 15.12.2017

НБУ зможе повернутися до зниження облікової ставки не раніше весни 2018 року - експерт

2 хв читати
НБУ зможе повернутися до зниження облікової ставки не раніше весни 2018 року - експерт

Національний банк України (НБУ) зможе повернутися до зниження облікової ставки не раніше весни 2018 року, вважає головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

"У найближчі місяці інфляція навряд чи буде істотно сповільнюватися, швидше за все, вона стабілізується на нинішньому рівні трохи нижче 14% до кінця зими, - тому монетарна політика буде підтримуватися жорсткою. Швидше за все, регулятор зможе повернутися до зниження облікової ставки не раніше весни 2018 року", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За його оцінкою, системне зниження гривневих процентних ставок може загальмуватися.

"Середньорічний рівень облікової ставки за підсумками 2017 року становитиме 13,2% річних. З урахуванням інфляційних очікувань і проведеної НБУ політики таргетування інфляції, для 2018 роки середньорічне рівень облікової ставки буде приблизно таким самим. Відповідно, перспектива подальшого системного зниження гривневих процентних ставок іде у віддалений період", - сказав він.

"Чергове підвищення облікової ставки - це реакція на два явища. По-перше, інфляційна тенденція все ще сильно перевищує прогнозний тренд центробанку і його таргети. Очевидно, що під питанням дотримання не тільки поквартальних таргетів на 2018 рік, а й інфляційного таргету на кінець наступного року (цільовий діапазон 4-8%). наприклад, наш базовий прогноз інфляції на кінець 2018 року становить 9,7%. Щодо цих очікувань реальна облікова ставка НБУ зараз перевищує 4% річних, що задає жорстку монетарну політику . По-друге, НБУ намагається підвищенням гривневої ставки обмежити короткостроковий вплив сплеску державних витрат під кінець року на грошовий і валютний ринки", - додав експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА