17:12 28.12.2017

МЕРТ пропонує дозволити авторам укладати ліцензійні договори в електронній формі

2 хв читати
МЕРТ пропонує дозволити авторам укладати ліцензійні договори в електронній формі

 Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує дозволити авторам і правовласникам укладати ліцензійні договори, окрім письмової, в електронній формі, а також укладати такі договори на основі публічної пропозиції.

Відповідний проект закону оприлюднено на сайті МЕРТ.

"Велика кількість об'єктів авторського права і суміжних прав у світі розповсюджується в мережі Інтернет на умовах опублікування пропозиції надати (або отримати) ліцензію, адресовану необмеженому колу осіб, та прийняття такої пропозиції зацікавленою особою. За такою системою працює популярний відеосервіс YouTube, банки фотографій, вільна онлайн-енциклопедія Wikipedia, спільноти розробників таких комп'ютерних програм, як Linux, Mozilla Firefox та тисячі інших. Натомість українські користувачі і розробники програмного забезпечення не можуть легально користуватись безкоштовним програмним забезпеченням, оскільки договори, укладені не у письмовій формі, як того наразі вимагає українське законодавство, визнаються нікчемними", - йдеться в аналізі регуляторного впливу законопроекту.

При цьому згідно з Директивою ЄС 2003/98/ЄС (змінена Директивою 2013/37/ЄС) про повторне використання публічної інформації передбачено, що держави-члени ЄС мають забезпечити використання ліцензій, які доступні в цифровій формі і можуть надаватись засобами електронного зв'язку.

Крім того, згідно з текстом законопроекту, ліцензіар і ліцензіат має право укласти ліцензійний договір щодо об'єктів авторського права та/або суміжних прав на основі оферти, яку поширює ліцензіар шляхом оприлюднення разом із примірником правового об'єкта з наданням можливості дистанційного ознайомлення з нею необмеженому колу осіб з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем.

У законопроекті також враховується право ліцензіата у будь-який момент в односторонньому порядку відмовитися від такого ліцензійного договору, зокрема шляхом припинення використання відповідного об'єкта авторського права.

Крім того, законопроект підвищує низку мінімальних меж штрафів за незаконне використання об'єктів авторського права та/або суміжних прав, уточнює значення низки спеціалізованих термінів.

Пропонується також змінити термін "відеограма", який не використовується в країнах ЄС, на використовуваний термін "фільм".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА