19:42 30.12.2017

ПІДСУМКИ 2017: Біткойн: справжній бум на віртуальному ринку

7 хв читати
ПІДСУМКИ 2017: Біткойн: справжній бум на віртуальному ринку

Криптовалюта стала однією з найбільш цікавих тем 2017 року, що пояснюється не тільки вибуховим зростанням курсів біткойну, ефіру (Ethereum) та інших віртуальних валют, а й істотним просуванням цього ринку до визнання з боку Уолл-стріт.

Курс біткойну, що становив на початок цього року близько $ 950, в грудні наближався до $ 20000. Йому знадобилося менше 24 годин, щоб перейти від позначки в $ 9000. до $ 11000. При цьому протягом року неодноразово відзначалися різкі відкати курсу криптовалюти, після чого він відновлював підйом до нових рекордів.

За даними CoinDesk, максимальний курс біткойну - $ 19783 - був зафіксований 17 грудня. Слідом за цим він почав падати, причому зниження перевищувало 25%.

Вартість криптовалюти 29 грудня складає $ 14400. Таким чином, в 2017 році біткойн подорожчав більш ніж на 1400%, показавши найкращу динаміку серед усіх активів, незважаючи на заяви багатьох авторитетних експертів про те, що ринок криптовалюти - це не що інше, як чергова "бульбашка".

Капіталізація біткойну за даними Coinmarketcap.com на 29 грудня складає близько $ 250 млрд, що перевищує ринкову вартість 23 з 30 компаній індексу Dow Jones Industrial Average. У разі Standard & Poor's 500 ринкова вартість лише 14 його компаній вище капіталізації біткойнов.

Капіталізація ринку криптовалют в цілому перевищує $ 579 млрд. Друга за популярністю криптовалюта - ефір (Ethereum) - зросла в ціні з $8 на початок 2017 року до $ 742. Серед інших, що різко подорожчали, - лайткойн, курс якого підскочив з $ 4,5 до $ 244 а також dash - з $ 11 до $ 1100, свідчать дані Coinmarketcap.com.

Оскільки біткойн і інші криптовалюта складно віднести до традиційних фінансових активів, то передбачити, куди можуть піти їх ціни в майбутньому, досить важко, пише газета Financial Times. Експерти не виключають їх обвалення, проте також вважають за можливе, що криптовалюта стануть перспективною торгової ідеєю в 2018 році.

Великі біржі запустили ф'ючерси на біткойн

Уолл-стріт, раніше зневажливо ставилася до ринку криптовалют, вже не могла ігнорувати його, з огляду на високий інтерес клієнтів фінінститутів до швидко зростаючого ринку.

Інституційні інвестори отримали доступ до криптовалюта після того, як провідні біржові оператори Chicago Mercantile Exchange Inc. (CME) і CBOE Futures Exchange почали торги ф'ючерсами на біткойн.

1 грудня 2017 року CME і CBOE Futures Exchange отримали дозвіл Комісії з термінової ф'ючерсної торгівлі сировинними товарами (CFTC) на запуск ф'ючерсів на біткойн. Крім цього, регулятор дозволив біржі Cantor Exchange пропонувати інвесторам бінарні опціони на біткойн.

CBOE почала торгівлю ф'ючерсами на біткойн 10 грудня CME - 17 грудня.

Січневий ф'ючерс на біткойн на CBOE, торги яким стартували з рівня в $ 15000, 29 грудня коштує $ 14550. Ціна аналогічного контракту на CME, яка протягом першої торговельної сесії піднімалася вище позначки в $ 20000, становить $ 14455.

Глава CFTC Кріс Джанкарло попередив інвесторів, що "біткойн - це товар, не схожий ні на що", з чим раніше доводилося мати справу регулятору, і CFTC обмежена в плані контролю ринку криптовалют.

Передбачається, що запуск ф'ючерсів на біткойн дозволить послабити волатильність курсу криптовалют, так як дасть інвесторам можливість хеджувати ризики зміни ціни.

Ризики для роздрібних інвесторів залишаються високими

Прихильники ринку вважають криптовалюту активами нового фінансового світу, що виходить за рамки існуючих систем, вважаючи за краще не продавати їх, а створювати накопичення.

Для інших криптовалюта - це "бульбашка", яка в будь-який момент може лопнути. Причому економісти попереджають, що це станеться тоді, коли криптовалюта почнуть активно скуповувати роздрібні інвестори, пише Associated Press.

"Бульбашки лопаються після того, як останні покупці вкладаються в активи, - відзначає стратег First Franklin Бретт Евінг. - Хто ж такі останні покупці? На жаль, це, в основному, прості люди".

За його оцінками, 40% біткойнов в даний час належить лише тисячі чоловік.

Незабаром, хедж-фонди та інші великі інвестори почнуть активніше вкладатися в біткойн, при цьому вони також зможуть хеджувати ризики різкої зміни вартості криптовалюти, тоді як у роздрібних інвесторів такої можливості не з'явиться, каже експерт.

"Я думаю, інвесторам слід дотримуватися обережного підходу до біткойнов, багато людей, ймовірно, будуть купувати криптовалюта, не розуміючи її природи", - зазначає Б.Евінг.

Тим часом, криптовалюти уразливі до потенційних шахрайств та хакерських атак на біржі, попереджають експерти.

Різні компанії поспішають скористатися галасом навколо криптовалюта і технології блокчейн, на яких вони засновані, додаючи до своїх назв, наприклад, слова "біткойн" або "блокчейн".

Так, минулого тижня компанія Long Island Iced Tea Corp., відома як виробник напоїв з фруктовими смаками, оголосила про радикальне ребрендинг. Змінивши назву на Long Blockchain Corp., компанія повідомила, що фокус її уваги зміщується від напоїв до "дослідженню можливостей технології блокчейн".

Акції компанії подорожчали за одну торговельну сесію на 200%.

Регулятори не вірять в криптовалюту

Регулятори по всьому світу попереджають інвесторів про ризики, які несе в собі ринок криптовалют, ніяк в більшості випадків не регульований, і прагнуть вжити заходів для обмеження спекулятивної активності.

Влада Південної Кореї 28 грудня 2017 року повідомила про намір закрити криптовалютні біржі, а також ввести заборону на використання анонімних кріптовалютних рахунків і позбавити банки можливості надавати розрахункове обслуговування для анонімних операцій з криптовалюта.

У вересні цього року уряд Південної Кореї ввело заборону на первинні розміщення токенов (ICO), а також заборонило торгівлю ф'ючерсами на біткойн.

У тому ж місяці влада Китаю заборонила криптовалютні біржі і ICO.

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США в грудні випустила чергову заяву, в якій попередила інвесторів про необхідність обережного ставлення до біткойнов і інших криптовалют.

CFTC запропонувала вважати біткойн сировинним товаром, подібно золоту або нафті.

Управління з контролю за дотриманням норм поведінки на фінансових ринках (Financial Conduct Authority, FCA) Великобританії раніше в цьому році заявило про дуже високі ризики залучення інвестицій в криптовалюту. У грудні FCA пообіцяло глибше вивчити ситуацію на ринку ICO і розглянути можливість прийняття регулятивних заходів щодо цього ринку.

Тим часом, влада Ізраїлю оголосила про введення регулюючих положень, які передбачають усунення компаній, які торгують біткойном і іншими криптовалютами, від лістингу на Тель-Авівської фондовій біржі.

Криптовалюта - це "бульбашка", але технологія біткойн перспективна

Багато з авторитетних фінансових експертів в цьому році жорстко висловлювалися щодо криптовалют, сходячись на думці про те, що цей ринок є "бульбашкою".

Серед них - професор економіки Єльського університету і володар Нобелівської премії Роберт Шиллер, лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року Джозеф Стігліц, CEO швейцарського банку Credit Suisse Тіджано Тіам та інші.

Глава американського банку JPMorgan Джеймс Даймон назвав біткойн "шахрайством". Він зазначив, що криптовалюта, на його думку, гірше "цибулин тюльпанів", провівши аналогію з XXVII століттям, коли в Нідерландах був відзначений короткочасний сплеск ажіотажного попиту на цибулини тюльпанів, що завершився крахом.

Проте, є і ті, хто дотримується іншої думки.

Так, головний виконавчий директор Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн заявив, що не хотів би "ставитися з насмішкою" до криптовалют.

"Можливо, біткойн є певним видом "бульбашки", проте є безліч речей, які я вважав неправильними або дурними, проте сьогодні вони працюють дуже і дуже добре", - сказав Л.Бланкфейн.

Глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що не бачить сенсу відкидати криптовалюту.

Незважаючи на те, що в даний час вони є "занадто волатильними, занадто ризикованими, занадто енергоємними", з часом це може змінитися, заявила вона.

"Багато криптовалют занадто непрозорі для регуляторів, деякі піддаються атакам хакерів, - зазначила К.Лагард. - Однак багато з цього обумовлено технічними проблемами, які можуть бути вирішені з часом".

"Ще якийсь час назад деякі експерти вважали, що персональні комп'ютери ніколи не будуть прийняті або що планшети будуть використовуватися тільки як дорогі кавові підноси. Тому, я думаю, не дуже розумно відкидати віртуальні валюти", - заявила вона.

К.Лагард припустила, що технологія блокчейн, що є основою криптовалюта, може одного разу бути використана МВФ в системі розподілу спеціальних прав запозичення (SDR).

Тим часом, провідні світові банки, з недовірою ставляться до криптовалют, та вже реалізують власні блокчейн-проекти.

На думку британського економіста Уїлла Хаттона, біткойн - це бульбашка, але технологія блокчейн може змінити існуючий стан речей, наприклад, у фінансовому секторі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА