14:37 04.01.2018

Путін продовжив на півроку транзитні обмеження з України до Казахстану і Киргизії

2 хв читати
Путін продовжив на півроку транзитні обмеження з України до Казахстану і Киргизії

Президент РФ Володимир Путін вніс зміни до указу глави держави від 1 січня 2016 року "Про заходи щодо гарантування економічної безпеки і національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан або Киргизької Республіки територією Російської Федерації".

"Внести до Указу президента Російської Федерації від 1 січня 2016 р № 1 "Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки і національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан або Киргизької Республіки через територію Російської Федерації "(Збори законодавства Російської Федерації, 2016, № 1, ст. 215; № 27, ст. 4466) зміни, замінивши в пункті 4 слова "до 31 грудня 2017 року" словами "до 30 червня 2018 року", - зазначається в документі, розміщеному на офіціальному порталі правової інформації.

Цей указ вступив у силу з 30 грудня 2017 р

Указ президента РФ від 1 січня 2016 встановлював, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються лише з території Білорусі "за умови застосування до вантажних приміщень (відсіків) транспортних засобів та залізничного рухомого складу, приміщень, ємностей та інших місць, в яких перебувають або можуть перебувати товари, засоби ідентифікації (пломб) що зокрема функціонують на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи "ГЛОНАСС", а також за наявності у водіїв транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення, облікових талонів".

На початку липня 2016 року В.Путін вніс зміни до указу від 1 січня 2016 року №1 "Про заходи щодо гарантування економічної безпеки і національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію республіки Казахстан територією Російської Федерації". Згідно зі змінами, правила ввезення вантажів з території України через Росію поширюються не лише на Казахстан, а й на Киргизію.

Україна в середині вересня 2016 року направила запит про консультації з Росією до СОТ з обмежень транзиту українських товарів через територію РФ, але консультації, що відбулися в листопаді, до консенсусу не привели.

Подання запиту на консультації є першим етапом подання позову, провал консультацій протягом 60 днів надає можливість ініціювати створення панелі арбітрів, чим у середині лютого 2017 року скористалася Україна, але РФ тоді заблокувала скликання панелі. У разі повторної заявки рішення про скликання групи експертів приймається автоматично.

У своїй скарзі до СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, зокрема до Казахстану - на 45,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА