07:49 06.01.2018

СКМ Ахметова оскаржить постанову Кіпрського суду про заморожування активів на $820 млн

4 хв читати
СКМ Ахметова оскаржить постанову Кіпрського суду про заморожування активів на $820 млн

Компанія СКМ, що належить українському бізнесменові Рінату Ахметову, заявила, що оскаржить рішення суду Нікосії про заморожування активів на суму $820 млн, зазначається у відповіді СКМ на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Компанія групи СКМ опосередковано придбала акції "Укртелекому" в Raga Establishment Limited (на той час EPIC Telecom Invest Limited) у 2013 році, через 2 роки після приватизації "Укртелекому". Наразі ми дійсно отримали інформацію про попередню постанову суду на Кіпрі щодо деяких компаній групи СКМ за позовом компанії Raga Establishment Limited. Ми категорично не згодні з цією постановою, й оскаржуватимемо її", - йдеться в заяві групи.

"Компанії групи СКМ також активно захищатимуться у судах проти безпідставного позову компанії Raga Establishment Limited, у рамках якого було винесено постанову", - зазначається у відповіді на запит про подальші судові розгляди в кіпрських і британських судах.

Зазначається, що "група СКМ ні безпосередньо, ні опосередковано не брала участі в приватизації "Укртелекому" в 2011 році".

"Претензії Фонду держмайна та інших державних органів України щодо законності приватизації "Укртелекому" і виконання інвестиційних зобов'язань належать саме до діяльності Raga Establishment Limited та її реальних кінцевих бенефіціарів, а також осіб, які фінансували приватизацію в 2011 році", - наголосили в СКМ.

Як повідомлялося, Кіпрський суд наказав заморозити активи українського бізнесмена Ріната Ахметова на $820,5 млн на вимогу Raga Establishment екс-глави правління збанкрутілого Родовід-банку Дениса Горбуненка, яка звинувачує SCM Financial Overseas Limited (SCM FO) Р.Ахметова в недоплаті за придбання "Укртелекому", повідомила Financial Times.

Згідно з переданою позивачем британському виданню копією рішення, Окружний суд Нікосії виніс його 27 грудня 2017 року. У відповідача є право до 8 січня 2018 року подати апеляцію.

Як повідомило на початку грудня 2017 року Global Arbitration Review, Raga виграла в ініційованій ним у 2016 році Лондонському міжнародному арбітражному суді (LCIA) справі, отримавши рішення суду про виплату їй SCM FO $760 млн основного боргу і $60,4 млн відсотків і судових витрат.

Raga стверджувала, що продала "Укртелеком" SCM SCM FO у 2013 році за $860 млн, що мали бути виплачені трьома траншами, проте з них надійшов лише перший на $100 млн.

У свою чергу, SCM FO заявляла, що Raga (до цього мала назву Epic Telecom Invest Ltd. і виступала від імені австрійського фонду EPIC власником ТОВ "ЕСУ" - покупця "Укртелекому" при його продажу державою в 2011 році) не виконала інвестиційних зобов'язань, узятих на себе при приватизації. Йдеться про створення телекомунікаційної мережі спецпризначення для українських урядових установ.

Вимогу про замороження Raga пояснила низкою транзакцій SCM SCM FO у 2014-2016 рр. із передання активів, які, на думку позивача, були проведені зі збитками.

FT із посиланням на Д.Горбуненка також вказує, що до цієї справи може бути причетний ще один великий український бізнесмен - Дмитро Фірташ, Group DF якого брала участь у частковому фінансуванні придбання "Укртелекому" при його приватизації і якому Raga заборгувала близько $300 млн.

Видання додає: хоча Д.Горбуненко придбав Raga у 2013 році, переговори про придбання Р. Ахметовим "Укртелекому" почалися ще в 2012 році "за запитом" тодішнього президента України Віктора Януковича. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", Д.Горбуненко останнім часом наближений до Д. Фірташа, зокрема, він був присутній на засіданні австрійського суду щодо екстрадиції Д.Фірташа до США в 2017 році.

Як повідомлялося, Фонд держмайна України (ФДМ) за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" ТОВ "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн грн (на той момент - близько $ 1,3 млрд).

Однак у 2017 році ФДМ звинуватив "ЕСУ" в невиконанні інвестзобов'язань, зокрема у вкладенні $450 млн інвестицій і переданні державі спецмережі зв'язку, і до середині грудня домігся в судах двох інстанцій рішення про повернення 92,79% акцій у держвласність. Власник "Укртелекому" заявив про намір подати касацію.

Паралельно з "ЕСУ" судяться державні Ощадбанк і Укрексімбанк, які в 2013 році придбали його облігації більш ніж на 4,2 млрд грн і тепер вимагають їх погашення і виплати за ними відсотків.

Згідно з даними у системі розкриття інформації НКЦПФР, ТОВ "ЕСУ" за дев'ять місяців 2017 року скоротило чистий збиток у 8,2 рази порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,13 млрд грн, проте накопичений непокритий збиток до кінця вересня досяг 6, 89 млрд грн, виторгу не було. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінено в 10,8 млрд грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

Зобов'язання "ЕСУ" за облігаціями, які мали бути погашені в березні-2017, на кінець вересня минулого року становили 6,42 млрд грн (з них основна сума - 4,4 млрд грн), із поверненої фінансової допомоги "Укртелекому" - 0, 74 млрд грн, нерезидентів - 3,53 млрд грн.

"Укртелеком" за дев'ять місяців 2017 року наростив чистий прибуток майже в 2,6 рази порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,64 млрд грн за скороченні чистого доходу на 2,7% - до 4 млрд 627,71 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА