13:45 11.01.2018

ЄС інвестує близько 1 млрд євро до 2020 р. у створення інфраструктури суперкомп'ютерів

2 хв читати
ЄС інвестує близько 1 млрд євро до 2020 р. у створення інфраструктури суперкомп'ютерів

Європейська Комісія оголосила в четвер про плани інвестування спільно з державами-членами ЄС у створення європейської інфраструктури суперкомп'ютерів світового рівня.

Нова фінансова та юридична структура - спільне підприємство EuroHPC - реалізує та розгорне в ЄС інфраструктуру розрахунків високого ступеня ефективності світового рівня. EuroHPC також підтримуватиме програму досліджень та інновацій з метою розвитку технологій та інформаційної техніки, а також програмного забезпечення для суперкомп'ютерів, зазначається в комюніке ЄК.

Внесок ЄС у EuroHPC становитиме близько 486 млн євро з нинішнього багаторічного фінансового плану Євросоюзу. Аналогічну суму додадуть держави-члени та асоційовані з ЄС країни.

Загалом передбачається інвестувати близько 1 млрд євро з державних коштів до 2020 року. Крім того, очікується, що приватні партнери цієї ініціативи також зроблять свій внесок, ідеться в документі.

"Суперкомп'ютери вже стали інструментом великих проривів та інновацій у багатьох сферах, які безпосередньо стосуються повсякденного життя європейських громадян. Вони можуть допомогти нам розвивати персоналізовану медицину, економити енергію та ефективніше боротися проти кліматичних змін", - заявила член Єврокомісії з питань цифрової економіки та суспільства Марія Габріель.

Європейська інфраструктура більш досконалих трудомістких розрахунків дасть численні можливості для створення робочих місць і стане ключовим чинником для "цифрового переходу" промисловості й посилення конкурентоспроможності європейської економіки, сказала М.Габріель.

Суперкомп'ютери необхідні для обробки дедалі більших обсягів даних для забезпечення прогресу суспільства в багатьох сферах - від охорони здоров'я і відновлюваних видів енергії до безпеки автомобілів і кіберзахисту, зазначають у Єврокомісії.

Наразі європейські дослідники та підприємства дедалі частіше здійснюють обробку даних за межами Євросоюзу, оскільки потужності для розрахунків, наявні в ЄС, не відповідають їхнім потребам, зазначають у Брюсселі.

"Така відсутність незалежності є загрозою для приватного життя, захисту даних, комерційної таємниці та власності даних", - ідеться в комюніке ЄК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА