13:54 11.01.2018

Для приборкання інфляції потрібно посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики - голова Ради НБУ

2 хв читати
Для приборкання інфляції потрібно посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики - голова Ради НБУ

Для зниження темпів інфляції потрібно посилення тактичної координації грошово-кредитної та бюджетної політики, вважає глава Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин.

"Одночасно передбачається необхідність подальшого посилення координації державної політики і різних органів державної влади у подоланні інфляції. Зокрема, факт здійснення значних обсягів бюджетних витрат у грудні, відповідно" переливання "гривні з казначейського рахунку в Національному банку на грошово-кредитний ринок, продемонстрував необхідність жорсткої тактичної координації грошово-кредитної (монетарної) і бюджетної політики", - написав Б.Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

За його оцінкою, для зниження інфляції також необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну і Антимонопольного комітету України (АМКУ), однак АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків. "На середину 2017 року понад 40% ринків у нашій країні були монополізовані, 11% ринків працювали в умовах адміністративної або природної монополії. Монополії і олігополії склалися у ПЕК (65%), у сфері транспорту і зв'язку (82%). Монополісти зловживають своїм становищем, застосовують інструменти, що надають можливість максимізувати прибуток шляхом завищення цін і тарифів. Це позначається на інфляції", - написав Б.Данилишин, відзначивши при цьому необхідність проведення політики, спрямованої на збільшення конкуренції, реформування житлово- комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, які не залежать від підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

За його оцінкою, скасування Кабінетом Міністрів державного регулювання цін на продовольчі товари з 1 липня 2017 року призвело до зростання інфляції в умовах монополізованої економіки.

"Аналізуючи наслідки рішення уряду про скасування регулювання цін на продукти харчування, вважаю його передчасним, оскільки в умовах монополізованої економіки України воно призвело до підвищення темпів інфляції. Вважаю за доцільне відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке наразі ринок чинить дуже односторонній специфічний вплив", - зазначив Б. Данилишин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА