16:45 12.01.2018

Зниження курсу гривні в січні зумовлене сезонними чинниками

2 хв читати
Зниження курсу гривні в січні зумовлене сезонними чинниками

Зниження курсу гривні від початку поточного року зумовлене сезонними чинниками, повідомила прес-служба Національного банку України (НБУ) з посиланням на заступника глави центробанку Олега Чурія.

"Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні. Ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року. Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів", - сказав О.Чурій.

За його словами, від початку поточного року НБУ продав на міжбанківському валютному ринку $53,5 млн для підтримки курсу гривні.

"Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби - міжнародні резерви становили $18,8 млрд на початок січня", - додав О.Чурій.

При цьому заступник глави НБУ зазначив, що дія тимчасових чинників на початку року може бути нівельована протягом року завдяки сприятливому впливу фундаментальних чинників, зокрема зовнішньої цінової кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було в 2017 році. Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3%, попри окремі періоди посилених коливань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА