07:34 14.01.2018

Україна у співпраці з IRENA прискорить залучення інвестицій у відновлювану енергетику

3 хв читати
Україна у співпраці з IRENA прискорить залучення інвестицій у відновлювану енергетику

Глава Держенергоефективності Сергій Савчук на восьмій сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA в Абу-Дабі (ОАЕ) 13 січня представив останні українські досягнення у відновлюваній енергетиці, повідомили в Управлінні комунікації і зв'язків з громадськістю Держенергоефективності.

"Уряд України пройшов довгий шлях, щоб приєднатися до Статуту IRENA. Нещодавно відповідний Закон України № 2222-VIII, розроблений Держенергоефективності, прийнятий парламентом і підписаний президентом України П.Порошенко", - зазначив С.Савчук і додав, що днями Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підписав відповідний документ про приєднання України до IRENA.

В оприлюдненому в суботу ввечері пост-релізі агентства наголошується, що понад 1,2 тис. представників з 150 країн світу зібралися на одній платформі світового масштабу, щоб обговорити стратегії розвитку "чистої" енергетики.

Глава Держенергоефективності представив країнам-членам IRENA останні досягнення України у відновлюваній енергетиці та перспективи співпраці з IRENA, особливо в напрямку стимулювання залучення "зелених" інвестицій.

Як зазначив Генеральний директор IRENA Аднан Амін "Витрати на виробництво "чистої" енергії зменшуються, технології удосконалюються, розвиток відновлюваної енергетики прискорюється у всьому світі. Це означає, що ми вступаємо в нову епоху енергетичної трансформації, а відновлювальна енергетика стає важливим двигуном економічного зростання, створення робочих місць і соціального розвитку, а також вирішує проблеми зміни клімату і зменшення шкідливих викидів".

С.Савчук закликав представників понад 150 країн світу до тісної співпраці з Україною, акцентуючи увагу на перевагах вітчизняного ринку відновлюваної енергетики.

Зокрема, він підкреслив, що потенціал розвитку вітроенергетики в Україні - один з найбільших у Східній Європі. Крім того, країна має значні можливості для широкого впровадження проектів з виробництва енергії з біомаси та відходів.

С.Савчук також мав можливість обговорити тенденції розвитку "чистої" енергетики в світі та в Україні з директором секретаріату Енергетичного співтовариства Янецем Копачем і президентом "Energy Watch Group", екс-депутатом парламенту Німеччини Гансом-Йозефом Феллом.

Після приєднання до IRENA Україна зможе: збільшити "зелені" інвестиції, отримувати дешеві кредити на "зелені" проекти, розробляти спільні механізми фінансування підготовки і впровадження якісних проектів.

Українську делегацію на восьмому сесії Асамблеї IRENA також представляли: народні депутати України Олександр Домбровський та Наталія Кацер-Бучковська, надзвичайний і повноважний посол України в ОАЕ Юрій Полурез, глава правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, директор Департаменту поновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко і співробітники посольства Україна в ОАЕ.

Крім стратегій розвитку "чистої" енергетики, учасники форуму також розглянули питання підвищення енергоефективності в різних секторах економіки, в тому числі в промисловості.

Участь української делегації у восьмої сесії Асамблеї IRENA відбулася за сприяння Проекту UNIDO UKR IEE "Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України" та Проекту ПРООН / ГЕФ "Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні".

З 2013 року, за даними IRENA, більше $ 1 трлн інвестовано в поновлювану енергетику в усьому світі. На сьогодні створено майже 10 млн нових робочих місць у цій сфері.

Президентом нинішньої сесії Асамблеї обрано Уругвай, що вражає своїми успіхами у відновлюваній енергетиці. Наприклад, в 2017 в Уругваї з поновлюваних джерел енергії згенеровано понад 90% електроенергії, з яких 35% - завдяки вітроелектростанції.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА