13:55 15.01.2018

У МВФ заявили, що президентський законопроект про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням

2 хв читати
У МВФ заявили, що президентський законопроект про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням

 Міжнародний валютний фонд офіційно повідомив українську владу про те, що ухвалення президентського законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами, повідомляє видання "Європейська правда" з посиланням на листа глави місії МВФ в Україні Рона ван Родена на ім'я голови Адміністрації президента України Ігоря Райніна.

"Подання президентом законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№7440) мало стати кроком у правильному напрямку (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендація Венеціанської комісії", - йдеться в листі Р. ван Родена, копію якого має "Європейська правда".

Видання повідомляє, що загалом у документі - дев’ять системних зауважень.

Зокрема, в МВФ наполягають на тому, щоб до складу Ради міжнародних експертів були включені не лише міжнародні організації, а й представники донорів, "у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії", а його представникам було надано право блокувати призначення недоброчесних суддів.

"Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - йдеться в листі МВФ.

Також юрисдикція суду має відповідати юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На думку МВФ, законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні антикорупційного суду. "Створення та запуск Антикорупційного суду - ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоби привести його у відповідність до зобов'язань української влади та рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в документі.

Листа також надіслано низці українських високопоставлених осіб, зокрема прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману та голові Верховної Ради України Андрію Парубію.

Як повідомлялося, 22 грудня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенком законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". 26 грудня його текст оприлюднено на сайті парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА