13:27 16.01.2018

Kroll підтвердив використання ПриватБанку до націоналізації для шахрайства зі збитками мінімум $5,5 млрд

4 хв читати
Kroll підтвердив використання ПриватБанку до націоналізації для шахрайства зі збитками мінімум $5,5 млрд

ПриватБанк до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд, заявляє Національний банк України (НБУ) з посиланням на найняту ним для форензик аудиту компанію Kroll.

"Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПриватБанк був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків в розмірі щонайменше $5,5 млрд", - ідеться в повідомленні центробанку у вівторок.

Згідно з ним, серед ключових висновків розслідування - виведення коштів і приховування джерел походження коштів.

"Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів і груп афілійованих з ними осіб", - наголошується в документі.

Відповідно до нього, механізми, що використовувалися для маскування джерел і реального призначення кредитів, мають характерні ознаки скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

"Обсяг операцій і швидкість їх проведення (протягом декількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашають кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів", - ідеться в повідомленні НБУ.

Центробанк також вказує, що ще одним результатом розслідування є виявлення "банку в банку". "Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПриватБанк", - стверджується в повідомленні.

Згідно з оприлюдненими результатами аудиту, ця секретна структура забезпечувала проведення платежів і сприяла руху коштів сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структурі були залучені сотні працівників ПриватБанку, додає НБУ.

Крім того, йдеться в релізі, тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб: під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувалися для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування).

"Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело і справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтського банку. Банк залучав кошти українських та іноземних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування", - наголошується в документі.

Нацбанк вказує, що з метою якомога довше приховувати значний ризик, що виник у кредитуванні пов'язаних осіб, ПриватБанк неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто шляхом систематичної фальсифікації фінансової звітності колишнім менеджментом банку.

Щодо балансу банку розслідування Kroll, згідно з релізом НБУ, встановило, що до націоналізації банку в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб.

"В кінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано в кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. Більшість з них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в $5,5 млрд", - йдеться в повідомленні.

Нацбанк зазначає, що такі результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки регулятора.

НБУ також заявив про готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд на пропозицію НБУ та акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на ринку країни фінустанови. Держава отримала 100% у її капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн (понад $4,4 млрд за поточним курсом) шляхом випуску держоблігацій (зокрема на 53,8 млрд грн - із прив'язкою до курсу долара) та обміну їх на акції.

Однак наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк іще на 38,5 млрд грн (майже $1,5 млрд) на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора ПриватБанку - компанії EY. Перший транш у 22,5 млрд грн було надано банку в липні 2017 року, другий на 16 млрд грн - у грудні.

ПриватБанк в грудні 2017 року домігся того, що Високий суд Лондона як забезпечувальний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Г.Боголюбова і шести компаній, які їм імовірно належать або перебувають під їхнім контролем, на суму понад $2,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА