15:51 16.01.2018

Коломойський вкрай обурений звинуваченнями про системні махінації

2 хв читати
Коломойський вкрай обурений звинуваченнями про системні махінації

Один з колишніх власників Приватбанку (Київ) - Ігор Коломойський - вкрай обурений заявами Національного банку України (НБУ) про системні махінації у фінустанові до його націоналізації. "Маячня, яку немає сенсу коментувати", - сказав він службі новин ТСН.uа у вівторок.

При цьому І. Коломойський сказав на докір з боку НБУ в тому, що колишній менеджмент банку працював в інтересах акціонера.

"А в чиїх інтересах він повинен був працювати - в інтересах Порошенка (президент України Петро Порошенко - ІФ) або Гонтаревої з Рожковою (глава НБУ Валерія Гонтарєва і її заступник Катерина Рожкова - ІФ)", - запитує І. Коломойський.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд на пропозицію НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були І.Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на ринку країни фінустанови. Держава отримала 100% в її капіталі, а банк був до капіталізований на суму 116,8 млрд грн (понад $4,4 млрд за поточним курсом) шляхом випуску держоблігацій (зокрема на 53,8 млрд грн - з прив'язкою до курсу долара) і обміну їх на акції.

В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд грн (майже на $1,5 млрд) на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора ПриватБанку - компанії EY. Перший транш у 22,5 млрд грн було надано банку в липні 2017 року, другий на 16 млрд грн - в грудні.

За меморандумом України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою розширеного фінансування EFF, до кінця вересня 2017 року планувалося завершити форензик аудит (економічне розслідування операцій) ПриватБанку для визначення, чи були правопорушення або погана банківська практика в період до його націоналізації в кінці 2016 року.

Для цього, а також для консультаційних послуг з розробки, впровадження та виконання плану заходів з підготовки до націоналізації ПриватБанку і пошуку активів бенефіціарів власників НБУ в лютому 2016 року найняв детективне агентство Kroll, а в липні - консалтингову компанію AlixPartners. Ці ж компанії відпрацьовували з Нацбанком питання координації юридичного захисту та претензійно-позовної роботи.

Компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що банківські установи до його націоналізації було об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в $5,5 млрд.

НБУ представив результати форензик аудиту ПриватБанку генеральному прокурору України, який запевнив, що вони будуть взяті в роботу для здійснення кримінального провадження.

Kroll засноване в 1972 році, його штаб-квартира розташована в Нью-Йорку. Попит на послуги детективного агентства серед фінансових установ особливо зріс після фінансової кризи 2007 року і посилення глобального регуляторного нагляду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

НБУ в п'ятницю послабив гривню на 18 коп. - до нового мінімуму

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА