20:01 16.01.2018

Бізнес погіршив інфляційні та девальваційні очікування

2 хв читати
Бізнес погіршив інфляційні та девальваційні очікування

Бізнес на кінець четвертого кварталу 2017 року погіршив очікування на наступні 12 місяців щодо зростання споживчих цін - до 10,4% із 10% наприкінці третього кварталу, а також середньорічного курсу нацвалюти - до 29,3 грн/$1 із 28,46 грн/$1.

Відповідні результати опитування Національним банком України (НБУ) керівників підприємств за четвертий квартал 2017 року оприлюднено на веб-сайті центробанку.

За даними НБУ, частка оптимістично налаштованих респондентів, що прогнозують зниження споживчих цін протягом 12 місяців або зростання в межах 9%, зросла до 40,4% із 40,1% у третьому кварталі 2017 року.

Частка респондентів, які очікують знецінення гривні, зросла до 88,5% із 79,4% у третьому кварталі 2017 року.

Окрім того, більшість опитаних - 59,6% - прогнозує, що обмінний курс у 2018 році перевищить 29 грн/$1.

Водночас, зазначає НБУ, бізнес сьомий квартал поспіль прогнозує активне зростання обсягів виробництва в Україні. Найоптимістичніше при цьому налаштовані сільськогосподарські підприємства, компанії переробної промисловості, торгівлі, енергокомпанії та водопостачальні компанії.

Нацбанк також зазначає, що бізнес зберігає позитивні очікування щодо високого рівня ділової активності - індекс ділових очікувань (ІДО) становить 115,2% (за підсумками опитування за третій квартал - 117,4%).

"Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та збереження високих інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар", - йдеться у звіті.

Утім, вперше за всю історію опитування підприємства відзначили нестачу власних виробничих потужностей у разі несподіваного зростання попиту.

Відповідно, збільшення інвестиційних витрат у наступні 12 місяців, здебільшого на обладнання і машини, очікують підприємства всіх видів діяльності, окрім будівництва.

Серед основних чинників, що стримують розвиток підприємств, опитані зазначили високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали.

Опитування проводилося з 3 листопада по 5 грудня 2017 року. В опитуванні взяли участь 670 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА