13:05 17.01.2018

Міненерговугілля заперечує плани підвищення ціни на газ для населення

2 хв читати
Міненерговугілля заперечує плани підвищення ціни на газ для населення

 Інформація про нібито пропозиції Міненерговугілля підвищити ціну на природний газ для населення з 1 квітня 2018 року є "абсолютною нісенітницею", заявив міністр Ігор Насалик прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, який попросив на засіданні Кабінету Міністрів у середу прокоментувати такі повідомлення ЗМІ.

"Тобто ви не ініціюєте підвищення ціни на газ?" - перепитав глава уряду.

"Не ініціюємо", - підтвердив міністр.

За його словами, публікації в ЗМІ пов'язані з оприлюдненням на сайті міністерства проекту постанови про продовження спеціальних зобов'язання з продажу природного газу для потреб населення, теплокомуненерго і релігійних організацій до квітня 2021 року.

Як заявив І.Насалик, цей документ "не має жодного відношення до ціни газу".

"Прошу проінформувати суспільство, що Міненерговугілля не пропонує підвищення ціни на газ, за словами міністра", - зазначив В.Гройсман за підсумками діалогу.

Він також доручив надіслати запит про офіційну інформацію у НАК "Нафтогаз України", за якою ціною компанія могла б постачати газ у 2018 році для населення як трейдер, щоб уряд її оприлюднив.

Як повідомлялося, ще в другій половині 2017 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості обґрунтувало новою формулою незмінність ціни на природний газ для населення до 1 квітня 2018 року. Відповідно до запропонованого розрахунку, ціна газу на період з 1 жовтня 2017 року до 1 квітня 2018 року становитиме 5223,06 грн без ПДВ, що загалом на 5,6% вище від поточної. Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% поточної, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 рр.

За чинною на сьогодні формулою, розрахунок значення ціни газу на рівні імпортного паритету на період з 1 жовтня 2017 р. до 1 квітня 2018 року здійснюється за 12 календарних місяців до місяця проведення розрахунку (червень 2016 - травень 2017 рр.), а Міненерговугілля пропонує змінити період розрахунку на квітень-жовтень, що допоможе не змінювати ціну.

Постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачає корекцію ціни газу, що відпускається у рамках спеціальних зобов'язань (населенню і теплокомуненерго), залежно від зміни ціни на європейському хабі.

За розрахунками "Нафтогазу України", згідно з закладеною в урядовій постанові формулою, ціна газу з жовтня-2017 має підвищитися орієнтовно на 19%.

Проти підвищення цін на газ для населення виступив прем'єр-міністр В.Гройсман. За його словами, Кабінет Міністрів веде дискусію з Міжнародним валютним фондом (МВФ), під час якої доводить відсутність підстав для підвищення ціни на природний газ для населення. На переговорах українських делегацій з МВФ так і не було ухвалено взаємоприйнятного рішення щодо ціни на газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА