13:40 17.01.2018

СБ розраховує на врахування його зауважень до законопроекту про Антикорупційний суд при підготовці до другого читання

3 хв читати
СБ розраховує на врахування його зауважень до законопроекту про Антикорупційний суд при підготовці до другого читання

 Світовий банк (СБ) розраховує на врахування його зауважень до законопроекту про Антикорупційний суд (АКС) під час підготовки документа до другого читання, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі представництва СБ в Україні.

"У самому листі вбачається, що можна вносити зміни між першим і другим читаннями", - сказав представник прес-служби представництва СБ в Україні.

Як повідомлялося, директор СБ у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен направила до Верховної Ради і адміністрації президента листа, в якому попередила про неприпустимість ухвалення закону щодо АКС у редакції, запропонованій президентом - Україна має привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії, що відкриє можливість для отримання гарантії СБ на суму $800 млн.

Як повідомлялося, 22 грудня 2017 року Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенко законопроект "Про Вищий антикорупційний суд".

Міжнародний валютний фонд (МВФ) офіційно повідомив українську владу про те, що ухвалення зазначеного законопроекту в чинній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами.

"Подання президентом законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№7440) має бути правильним кроком у цьому напрямі (боротьба з корупцією). Однак, у нас є серйозне занепокоєння проектом закону, який було подано 22 грудня 2017 року, низка його положень не сумісні з зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії", - повідомляється в листі глави місії Фонду в Україні Рона ван Родена на ім'я глави адміністрації президента країни Ігоря Райніна.

У МВФ, зокрема, наполягають, щоб до складу Ради міжнародних експертів були зараховані не лише міжнародні організації, а й представники донорів, "відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", а його представникам було надано право блокувати призначення недоброчесних суддів.

Крім того, юрисдикція Антикорупційного суду має відповідати юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На думку МВФ, законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні Антикорупційного суду.

"Створення і запуск Антикорупційного суду - головне завдання в Українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді ми не готові підтримати закон про АКС. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоб привести його у відповідність із зобов'язаннями української влади і рекомендаціями Венеціанської комісії", - йдеться в документі.

Як повідомив нещодавно міністр фінансів Олександр Данилюк, МВФ очікує корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання відповідно до зобов'язань України в рамках програми EFF.

"Минулого тижня, під час мого робочого візиту до США, я провів не одну зустріч з представниками МВФ і уряду США. Одне з питань, яке ми обговорювали з представниками Фонду - це створення Антикорупційного суду. МВФ представив кілька пропозицій до відповідного законопроекту і очікує, що їх розгляне та врахує парламент при підготовці документа до другого читання", - сказав О.Данилюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА