14:56 17.01.2018

Кабмін постановив створити Морську адміністрацію - Омелян

3 хв читати
Кабмін постановив створити Морську адміністрацію - Омелян

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення Морської адміністрації, що розпочне роботу з 1 серпня 2018 року, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Видано постанову Кабміну про створення Морської адміністрації з 1 серпня 2018 року", - написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.

Відповідна постанова від 6 вересня 2017 №1095 "Про утворення Державної служби морського та річкового транспорту України" оприлюднено на веб-сайті Кабміну.

Ця служба буде центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовує та координує Кабінет Міністрів через міністра інфраструктури, які реалізують державну політику в сферах морського і річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також в сфері безпеки на морському і річковому транспорті (окрім сфери безпеки мореплавання суден флоту рибної промисловості).

Згідно з положенням про службу, відповідно до покладених на неї завдань вона, зокрема, забезпечує підготовку пропозицій Мінінфраструктури щодо укладення, припинення або призупинення дії, денонсацію і приєднання до міжнародних договорів України з питань морського і річкового транспорту; укладає міжнародні договори України міжвідомчого характеру; розробляє стратегію забезпечення виконання зобов'язань держави прапора, держави порту та узбережної держави за міжнародними договорами у сфері торгового мореплавства і виконує функції, що випливають з цих зобов'язань; готує пропозиції щодо забезпечення інтеграції національної системи морського і річкового транспорту в європейську і світову транспортні системи та у встановленому порядку забезпечує таку інтеграцію; здійснює контроль над виконанням міжнародних договорів України з безпеки судноплавства та запобігання забрудненню навколишнього середовища.

Крім того, адміністрація: здійснює контроль над гарантуванням безпеки перевезення вантажів, пасажирів і багажу на морських і річкових суднах; над станом морських шляхів, функціонуванням служб регулювання руху суден і лоцманського проведення; проведенням аварійно-рятувальних робіт на морському і річковому транспорті, в акваторії морських портів, функціонуванням систем радіонавігації та спостереження морської рухомої служби; проводить перевірки відповідності системи охорони портових засобів; координує в межах своїх повноважень діяльність капітанів морських портів; здійснює контроль над укладенням договорів обов'язкового страхування відповідальності суб'єктів перевезення небезпечних вантажів морським і річковим транспортом; проводить дослідження і аналіз причин аварійних морських подій і транспортних пригод на внутрішніх водних шляхах України; здійснює ліцензування господарської діяльності з надання послуг із перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, небезпечних відходів морським і річковим транспортом.

Служба також здійснює реєстрацію суден у Державному судновому реєстрі України і Судновій книзі України; реєстрацію баз для стоянки маломірних суден із розміщенням інформації на своєму офіційному веб-сайті; здійснює загальне керівництво і контроль над отриманням дипломів фахівців морського флоту; реєструє лінії закордонного плавання; здійснює в межах своїх повноважень регулювання торговельного мореплавства; готує подання Мінінфраструктури про призначення і звільнення капітанів морських портів.

Як повідомлялося, ще в 2016 році планувалося ухвалення Кабміном рішення про створення Морської адміністрації України. Тоді в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" міністр інфраструктури В.Омелян заявив, що вважає своїми основними завданнями розвиток морегосподарського комплексу, системну роботу зі створення якісної морської адміністрації, реформу ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) і завершення роботи над законопроектом про концесію.

В Україні раніше діяла Державна інспекція України з безпеки на морському та річковому транспорті ("Укрморрічінспекція"). Тим часом, згідно з постановою уряду №442 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", в Україні створюється Державна служба України з безпеки на транспорті створена шляхом злиття "Укртрансінспекція", "Укрморрічінспекції" і перепідпорядкування "Держспецтрансслужби". Положення про Держслужбу з безпеки на транспорті Кабмін затвердив в лютому 2015 року.

Морська адміністрація розміщується на правах оренди в будівлі Мінінфраструктури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА