21:08 17.01.2018

ДФС від початку 2018 р. зафіксувала лише два випадки численного перетину кордону з оподатковуваними товарами

3 хв читати
ДФС від початку 2018 р. зафіксувала лише два випадки численного перетину кордону з оподатковуваними товарами

Двоє з 16 тис. громадян, які перетинають кордон частіше, ніж раз на 72 години, або тих, хто перебуває менше доби за кордоном, везли з собою товари, що підлягають оподаткуванню, повідомив в. о. голови ДФС Мирослав Продан із посиланням на дані Державної прикордонної служби.

"За 15 днів поточного року до ДФС від Державної прикордонної служби, оскільки вона володіє цією інформацією, отримала 16 тис. повідомлень про перетин держкордону суб'єктами, які перебувають за кордоном менше 24 годин або частіше разу на 72 години. З них із товарами, які підлягають оподаткуванню, було лише двоє громадян. Сьогодні так звані піджаки призупинили свою діяльність у тому форматі, як це відбувалося раніше", - сказав він під час засідання парламентського комітету з питань податкової та митної політики.

За словами М.Продана, Держприкордонслужба та ДФС знайшли тимчасовий механізм упровадження встановлених законодавством норм про безмитне ввезення товарів через держкордон.

"Лише з 6 грудня 2017 року прикордонники змогли об'єднати інформацію щодо громадян, які перетинають кордон, у єдиному сервісі", - пояснив директор департаменту ДФС Олексій Василенко.

Він уточнив, що інтеграція систем потребує часу.

"Раніше у Держприкордонслужби кожен підрозділ вів окрему базу даних. Щоб об'єднати їх, потрібен час", - додав М.Продан.

Як повідомлялося, з 1 січня 2018 року правила безмитного ввезення товарів у ручному або супроводжуваному багажі сумою до EUR500 (в аеропортах - до EUR1000) і вагою до 50 кг зберігаються лише для тих, хто в'їжджає в Україну не частіше ніж раз на 72 години і був відсутній в Україні понад 24 години.

Раніше активісти перекривали у Львівській області дороги біля пунктів пропуску на кордоні з Польщею, висловлюючи таким чином невдоволення змінами в митному законодавстві щодо норм і правил переміщення товарів через держкордон.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на погоджувальній раді в понеділок зазначала, що Верховна Рада може скасувати норму про 24-годинне обмеження на безмитне ввезення товарів через держкордон, прийнявши відповідні поправки до Митного кодексу.

Згідно з попереднім рішенням, профільний парламентський комітет не ініціюватиме внесення поправки до Митного кодексу про скасування норми про 24-годинне обмеження перебування в країні для безмитного ввезення товарів через кордон.

"Немає сенсу в січні скасовувати норму, яку ми ще не можемо проаналізувати. Ми ще не надали можливості технічного забезпечення контролю 24-годинного обмеження перетину кордону, про що нам сказали сьогодні представники ДФС і Мінфіну. Слід дочекатися інтеграції бази даних прикордонників... Якщо ця система почне працювати, ми повернемося до цієї теми", - прокоментувала журналістам після засідання голова комітету Н.Южаніна.

Як повідомлялося, в парламенті було зареєстровано ініційований народним депутатом Андрієм Антонищаком (фракія "БПП") законопроект про скасування вимоги перебувати не менше 24 годин за кордоном для безмитного оформлення товарів при ввезенні їх через держкордон (№7484).

Раніше в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в. о. голови Державної фіскальної служби М.Продан зазначав, що впровадження вимоги перебувати за кордоном мінімум добу для безмитного оформлення товарів допоможе вирішити проблему контрабанди.

"Після прийняття такої умови "човниковий" бізнес втратить сенс", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА