20:29 18.01.2018

Порошенко пропонує ВР призначити Смолія главою НБУ замість Гонтаревої

3 хв читати
Порошенко пропонує ВР призначити Смолія главою НБУ замість Гонтаревої

Президент Петро Порошенко пропонує затвердити на посаді глави Національного банку України Якова Смолія - першого заступника глави НБУ, який з 11 травня виконує обов'язки керівника центробанку.

Згідно з інформацією на сайті українського парламенту, глава держави в четвер вніс до Верховної Ради відповідні проекти постанов про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої, яка подала у відставку у квітні минулого року, та призначення Я.Смолія.

"Дійсно, Я.Смолій прийняв пропозицію президента, ми чекаємо на призначення найближчим часом. Смолій гідно керував інституцією вже понад півроку, ключові стейкхолдери підтримують вибір кандидатури", - прокоментував документи член ради НБУ Василь Фурман журналістам.

Днями група народних депутатів із парламентського фінансового комітету зареєструвала у Верховній Раді проект постанови, запропонувавши звернутися до президента з проханням невідкладно звільнити від обов'язків В.Гонтареву та визначитися з її наступником.

Окрім того, в четвер стало відомо про заплановану наступного тижня на полях Давоського форуму зустріч П.Порошенка з Крістін Лагард, директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду (МВФ), який також давно чекає на призначення постійного керівника НБУ.

Як повідомлялося, В.Гонтарева на початку весни 2017 року попередила про можливий відхід, а 10 квітня подала президенту заяву про відставку з 10 травня за власним бажанням. З настанням цієї дати вона призначила з 11 травня в. о. глави центробанку свого першого заступника Я.Смолія.

"Усі учасники - президент, Кабінет Міністрів, міжнародна спільнота - розуміють, що ця ситуація не повинна затягуватися", - сказала тоді В.Гонтарева в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", назвавши сценарій затягування з призначенням нового глави "малореалістичним".

Говорячи про причини свого рішення піти у відставку, глава НБУ зазначила, що виконала свою місію на цій посаді. "Усе, що я запланувала, - це все я виконала. Питання тільки, що я хотіла це зробити за рік, а вийшло - за три. Через наївність я не уявляла опір середовища...", - заявила вона.

В.Гонтарева також наголосила, що готова до звіту про свою роботу перед Верховною Радою відповідно до вимог процедури звільнення з посади голови цетробанку на запрошення парламенту.

Представник глави держави в парламенті Ірина Луценко наприкінці серпня 2017 року повідомила, що президент визначився з двома кандидатами на посаду глави НБУ і внесе одного з них на затвердження до Верховної Ради до кінця вересня. Тривалий час одним з основних претендентів на цю посаду називали також голову правління Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука.

Згідно з Конституцією, главу НБУ призначає Верховна Рада за поданням президента терміном на сім років.

В.Гонтарева - дев'ятий керівник Нацбанку України за всю історію його існування з 1991 року. Першим главою українського центробанку був Володимир Матвієнко, якого в 1992 році змінив Вадим Гетьман (убитий у 1998 році), йому на зміну прийшов його учень Віктор Ющенко, який став згодом прем'єром і президентом країни.

Потім тривалий час біля керма Нацбанку був перший заступник В.Ющенка Володимир Стельмах - у 2000-2002 рр., 2004-2010 рр.

З кінця 2002-го по 2004 рік НБУ офіційно очолював Сергій Тігіпко, хоча останні кілька місяців його повноваження фактично виконував Арсеній Яценюк, який став у 2014-2015 роках прем'єром. У період президентства Віктора Януковича Нацбанком керували Сергій Арбузов (з кінця 2010 року до початку 2013 року) та Ігор Соркін. Після Революції гідності з 24 лютого по 19 червня 2014 року главою центробанку був нинішній перший віце-прем'єр Степан Кубів.

Я.Смолій, 1961 р. н., закінчив Львівський держуніверситет за спеціальністю "прикладна математика", в 1991-1994 роках працював у Тернопільському облуправлінні НБУ, після чого перейшов у банк "Аваль", де до 2005 року дослужився до заступника голови правління. Після найбільшого на той час продажу банку Raiffeisen тривалий час був директором з питань банківського бізнесу створеної екс-власниками "Аваля" "Престиж груп", у квітні 2014 року став заступником, а в жовтні 2016 року - першим заступником глави НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Фонді підтримки енергетики України зібрано близько EUR410 млн від 13 країн

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА