16:06 19.01.2018

Затвердження Смолія главою НБУ сприятиме стабільності та спадкоємності у політиці центробанку - банкіри

4 хв читати
Затвердження Смолія главою НБУ сприятиме стабільності та спадкоємності у політиці центробанку - банкіри

Затвердження Верховною Радою кандидатури першого заступника голови Національного банку України (НБУ) Якова Смолія на посаду глави центробанку сприятиме стабільності на фінансовому ринку та спадкоємності у політиці центробанку, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"У нинішній ситуації в країні взагалі та в банківській сфері зокрема призначення Якова Смолія на посаду глави НБУ - оптимальне консенсусне рішення. Воно надасть чіткого сигналу і ринку, і західним партнерам про спадкоємність політики керівництва Нацбанком і продовження планомірного курсу регулятора на подальше реформування банківського сектору, відповідно до кращих європейських і світових практик", - сказала голова правління банку "Кредит Дніпро" Олена Малинська.

За її оцінкою, діяльність Нацбанку під керівництвом Я.Смолія буде спрямовано на подальше оздоровлення банківського сектору, підвищення його прозорості та збереження інфляційної та курсової стабільності.

"Яків Васильович - високопрофесійний банкір і топ-менеджер, який працює в банківській системі України з часів її заснування; рівень його компетенції і досвіду в керівництві нашим непростим банківським ринком складно переоцінити. Впевнена, що діяльність Нацбанку під керівництвом Я.Смолія буде спрямована на подальше оздоровлення банківського сектору, підвищення його прозорості і ефективності, створення рівних прозорих правил гри для всіх гравців ринку, незалежно від походження капіталу, реалізацію конкретних законодавчих змін щодо посилення захисту прав кредиторів, а також на збереження інфляційної і курсової стабільності як необхідних умов для успішного розвитку економіки і банків", - сказала О.Малинська.

Голова правління Кредобанку Гжегож Шатковський вважає, що після вступу Я.Смолія на посаду глави НБУ реформи фінансового сектора триватимуть.

"Реформи фінансового сектора продовжаться. Пан Смолій керує Національним банком вже кілька місяців, і його політика чітка та очевидна. Думаю, що першочерговою темою порядку денного буде ефективність інфляційного таргетування за допомогою монетарної політики", - сказав банкір.

Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач, свою чергу, зазначив, що основне завдання нового глави НБУ - зберегти незалежність Нацбанку і завершити реформу банківського нагляду.

"Основне завдання нового керівника НБУ, хто б це не був, - обстоювати та зберегти незалежність Нацбанку від політики і завершити реформу банківського нагляду. Серед найважливіших заходів, розпочатих і частково реалізованих попереднім керівництвом, я бачу: очищення банківської системи - закриття дрібних банків, закриття збанкрутілих великих банків і докапіталізація інших учасників ринку, а також створення банківського регулятора європейського зразка, впровадження нової грошово-кредитної політики і стабілізацію курсу гривні", - сказав він.

Т. Хак-Ковач також додав, що особливої уваги потребує удосконалення грошово-кредитної політики. "Під час керівництва Валерії Гонтаревої НБУ почав працювати в режимі інфляційного таргетування, проте це дуже тривалий процес, і зараз дуже важливо продовжувати і вдосконалити його", - сказав банкір.

Екс-перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін вважає, що сам факт затвердження нового глави Нацбанку не позначиться на курсі гривні.

"Ніяк не позначиться. Яків Смолій виконує обов'язки глави НБУ з травня поточного року, і логічно припустити, що якщо президент зупинив свій вибір саме на ньому, значить, все можливе для зміцнення курсу гривні Яків Смолій вже зробив. Інше питання - наскільки йому це вдалося. В Україні глава Нацбанку суттєво вплинути на курсоутворення не може, оскільки головний фінансовий інститут країни незалежний в своїх діях і рішеннях наразі лише на папері ", - сказав В. Юткін.

За його оцінкою, за Я.Смолія спадкоємність у політиці НБУ збережеться.

"До команди НБУ Якова Смолія запросила Валерія Гонтарева. Очевидно, що вона і рекомендувала президенту його як свого наступника. Він продовжуватиме розпочаті реформи у фінсекторі, оскільки зворотного шляху просто немає", - додав В. Юткін.

За його словами, серед першочергових рішень ринок очікує від нового глави НБУ анонсовану лібералізацію валютного законодавства, яку регулятор планував на березень, і зняття низки обмежень, введених як антикризові заходи в 2014-2015 роках. "Ці та інші рішення будуть своєрідним знаком для інвесторів, які відкладають свій прихід в Україну через обмеження на валютному ринку", - сказав експерт.

За його оцінкою, серйозних кадрових перестановок в НБУ не буде, винятком можуть бути звільнення, зумовлені остаточними підсумками розслідувань щодо виведення коштів з ПриватБанку і можливої службової недбалості керівних співробітників НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА