21:05 19.01.2018

НБУ з 5 лютого почне публікацію підсумків внутрішньої дискусії про облікову ставку

2 хв читати
НБУ з 5 лютого почне публікацію підсумків внутрішньої дискусії про облікову ставку

Національний банк України в 2018 році починає оприлюднювати "Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики (КМП) щодо рівня облікової ставки" для підвищення прозорості та передбачуваності монетарної політики.

Як зазначено в повідомленні НБУ в п'ятницю ввечері, такі публікації будуть виходити на 11-й день після ухвалення рішення щодо монетарної політики, а дебютна з'явиться 5 лютого по результатами КМП, запланованого на 23-24 січня.

Новий документ буде містити знеособлену позицію всіх членів комітету про необхідному монетарному вирішенні і відповідну аргументацію.

У Нацбанку пояснили, що прес-релізи про рішення щодо монетарної політики, які зараз є основним інструментом комунікацій на цю тему і з'являються в день засідання правління з цього питання, відображають консенсусну позицію правління НБУ.

"Така публікація спрямована на посилення розуміння учасниками ринку логіки і мотивації монетарних рішень правління НБУ", - підкреслив регулятор. Він зазначив, що така практика є поширеною для центробанків, які провадять політику інфляційного таргетування.

Комітет з монетарної політики (КМП) є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формулювання та реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності. До складу КМП входить глава НБУ, інші члени правління центробанку, а також директори департаментів монетарної політики і економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання КМП відбуваються напередодні засідань правління НБУ з монетарних питань.

Як повідомлялося, Нацбанк з 15 грудня 2017 року підвищив облікову ставку на 1 процентний пункт (п.п.) - до 14,5%. Перед цим він збільшив її також на 1 п.п. з 27 жовтня. Востаннє НБУ знижував облікову ставку - до 12,5% річних з 13% річних - 26 травня 2017 року.

НБУ пояснив жорсткість монетарної політики попередженням подальшого погіршення інфляційних очікувань, підвищенням ризиків затримки відновлення співпраці з МВФ і прискоренням споживчого попиту внаслідок підвищення соціальних стандартів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА