11:01 23.01.2018

Австрія просить Європейський суд анулювати схвалену ЄК держпідтримку добудови Росією АЕС "Пакш"

2 хв читати
Австрія просить Європейський суд анулювати схвалену ЄК держпідтримку добудови Росією АЕС "Пакш"

 Австрія просить Європейський суд анулювати схвалення Єврокомісією будівництва двох нових реакторів російського дизайну на АЕС "Пакш" в Угорщині.

Єврокомісія не розглянула вплив проекту на ринок, і Євросоюз не повинен дозволяти державну допомогу атомній енергії, написало в понеділок міністерство з питань стійкості і туризму Австрії, передає Bloomberg.

"Ядерна енергія не є ані стійкою формою енергопостачання, ані відповіддю на зміну клімату, - пише Австрія. - Класифікація субсидій на будівництво об'єктів атомної енергетики як нешкідливих - це помилковий сигнал енергополітики Європейської комісії".

Це другий випадок звернення Австрії до Європейського суду із твердженням, що субсидії для атомних проектів є несправедливими. Аналогічний позов було подано в 2015 році щодо держсубсидій на будівництво АЕС "Хінклі-Пойнт" на південному заході Англії. Це звернення все ще перебуває на розгляді.

Угорський уряд підтримує проект "Пакш-2", що здійснюється "під повним контролем і з дозволом" внутрішньої, європейської і міжнародної влади, передала державна служба новин MTI повідомлення апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Згідно з повідомленням, судовий розгляд не впливає на роботи на станції, вони продовжаться. Крім того, Угорщина підтримає британський уряд у справі Хінклі-Пойнт.

Вартість проекту добудови АЕС "Пакш" - близько 12,5 млрд євро, російська держкорпорація "Росатом" підписала контракти на її добудову в грудні 2014 року. У березні того ж року Росія і Угорщина підписали угоду про надання довгострокового кредиту в розмірі до 10 млрд євро. За умовами угоди, ставка за кредитом поступово зростає - з 3,95% до 4,95%.

У березні 2017 року Єврокомісія погодила держпідтримку проекту будівництва АЕС "Пакш-2" і Агентство з атомної енергії Угорщини (Hungarian atomic energy authority) схвалило угорській проектній компанії MVM Paks II ліцензію на майданчик АЕС "Пакш-2". Початок будівництва станції очікується в 2018 році. Введення блоків у комерційну експлуатацію очікують у 2025-2026 роках.

Наразі на АЕС "Пакш", побудованої за радянським проектом, працюють чотири енергоблоки з реакторами типу ВВЕР загальною потужністю близько 2 тис. МВт. Парламент Угорщини в 2009 році схвалив спорудження двох нових енергоблоків на АЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА